Loading...

Open deuren: Tijd voor Kunst – Jongeren in Beeld 2.0
Jongeren in Beeld 2.0 - 7 oktober in de Verbeelding

Zondag 7 oktober gaan de deuren van Paviljoen De Verbeelding weer open! Tijdens deze editie lanceert Martine Kruider haar boek 'Jongeren in Beeld 2.0'! Natuurlijk zijn de betrokken jongeren zelf aanwezig. De overhandiging van de boekjes ligt in handen van Andries Greiner, die destijds als gedeputeerde van de provincie Flevoland was betrokken bij Jongeren in Beeld. Dit alles onder muzikale begeleiding van pianist Mark Kirkenier.

Jongeren in Beeld 2.0
In 2005 werd de eerste uitgave van Jongeren in Beeld uitgereikt in De Verbeelding. Een boekje met een doorsnede van Zeewolder jongeren. Ze werden geïnterviewd over hun situatie, studie, dromen en wensen voor de toekomst. Het was een boekje om de inwoners van Zeewolde echt te laten zien hoe de jongeren van het dorp zich voelen, waarom ze doen wat ze doen en wat hen bezighoudt.
Na zoveel jaren vond journalist Martine Kruider het tijd om alle jongeren van toen weer eens op te zoeken. Ze kreeg daarbij steun van haar projectgroep van de vorige editie: Truus Visser voor de foto’s en Corine Kroon als eindredacteur. Waarom is er een nieuw boek na precies dertien jaar?

Martine: "In maart 2017 kreeg ik het bericht dat mijn zwager Rick ernstig ziek was. Ik had al heel lang de wens om het boekje waar Rick ook in staat, opnieuw te schrijven. Maar de tijd gaat snel en voor je het weet schuift een plan op de lange baan. Door dit onvoorstelbare nieuws, dacht ik: Niks uitstellen; nu doen. Rick was de eerste van de groep jongeren die ik bezocht. Daarna begon de speurtocht naar alle anderen. Het werd een bijzondere, zeer intensieve periode waarbij ik iedereen heb teruggevonden. Het resultaat van bijna twee jaar werk is nu gebundeld in een nieuw boekje: Jongeren in Beeld 2.0.’’ Uitgeverij ABC uit Zeewolde stond het team bij met het tot stand brengen van het boekje."

Door financiële ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Zeewolde en de Rotary Zeewolde kon het team besluiten het project nog interessanter te maken dan de vorige editie. Het team besloot er een nieuw, levendig element aan toe te voegen: een website waardoor de verhalen ook online te lezen zijn. Hierbij kreeg het team hulp van Wim Postma die tekent voor de vormgeving van de site. De site laat de verhalen uit het boekje zien uit 2018, maar ook de verhalen uit 2005. Daarnaast wordt de site regelmatig aangevuld met nieuwe verhalen van jongeren uit Zeewolde.

Martine: "Het boekje heeft voor de mensen die meewerken heel veel waarde, hebben we gemerkt. De jongeren hebben allemaal hun exemplaar nog, ook al zijn ze heel vaak verhuisd of bewaren ze het ergens in een la. Maar we willen een breed bereik, dus daarom besloten we er een site bij te maken. En het mooie is: Ik kan nu elke keer nieuwe jongeren interviewen, want een site hoeft niet naar de drukker en kan iedere keer aangepast worden! Zo houden we de jongerensite actueel en dat is volgens mij uniek.’’

Wanneer: zondag 7 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur
Adres: De Verbeelding 25, Zeewolde
Toegang gratis, zaal open vanaf 14.30 uur