Loading...

Petitie tegen zonnepark Zeewolde
Petitie tegen zonnepark ruim 1000 keer getekend
De petitie die door Zeewoldenaar Hans Brouwer is gestart tegen de komst van een recreatief zonnepark in het Horsterwold, is al meer dan 1000 keer getekend.

Het gaat om het project 'Zonnewoud', tussen de Groenewoudseweg, de Spiekweg en de Gooiseweg. Het gebied moet zo'n 15 voetbalvelden groot gaan worden en er komt ruimte voor bijv. waterrecreatie, een kabelbaan, er komen bijenhotels en men moet er van de zon kunnen gaan genieten. Dat klinkt leuk maar 2/3 van het gebied komt ook vol te staan met zonnepanelen en daarvoor moeten er waarschijnlijk ook bomen worden gekapt.

Volgens Hans Brouwer, initiatiefnemer van de petitie, zijn er genoeg andere mogelijkheden om die zonnepanelen ergens te plaatsen en hij wil dat het hele plan van tafel gaat. Hij sprak donderdagavond in tijdens een commissievergadering over het onderwerp om zijn bezwaren nogmaals kracht bij te zetten.
 
Staatsbosbeheer, voorstander van het project en eigenaar van de grond, zou het juist jammer vinden als de plannen niet doorgaan. Het gebied zou een bijdrage gaan leveren aan de energietransitie en bovendien komen er uit het park ook weer opbrengsten, waarmee Zeewolde van nieuwe natuur kan worden voorzien, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Onder andere Leefbaar Zeewolde is tegen de plannen en schreef in een persbericht onder meer: "Mensen maken dagelijks gebruik van dit bos om hier de kernwaarden van ons dorp te zoeken: rust ruimte en natuur. Een 7 ha oppervlak aan zonnepanelen hoort daar niet thuis. Van onze bossen blijf je af.”

Er zijn meer partijen die eerst meer informatie willen alvorens een besluit te nemen. Het onderwerp wordt waarschijnlijk volgende week besproken tijdens de raadsvergadering.