Prepareren van vogels en zoogdieren

Prepareren van vogels en zoogdieren

Op donderdagavond 16 mei a.s. organiseert IVN Zeewolde een lezing over het prepareren van vogels en zoogdieren. De lezing wordt gehouden door mevrouw Ellen Bloemendal.

U bent vanaf 19.30 uur welkom in de Roode Schuur, Dasselaarweg 29; de lezing begint om 20.00 uur. Het bijwonen van de lezing is voor leden van IVN Zeewolde en kinderen tot 12 jaar gratis; niet leden betalen € 5,00.In de expositieruimte en vitrinekasten van de Roode Schuur staat een flinke collectie opgezette vogels en zoogdieren. Elk jaar komen er nieuwe exemplaren bij. IVN Zeewolde is daar blij mee omdat daarmee de bezoekers van dichtbij kunnen zien hoe bijvoorbeeld een merel, een buizerd, een specht, de vos en de bever er uit ziet.

Op 16 mei zal Ellen Bloemendal uitleg geven over hoe het prepareren van een dode vogel of zoogdier in zijn werk gaat. Er komen onderwerpen aan bod zoals: Wat doet een preparateur? Wat is prepareren? Mag elke vogel of zoogdier opgezet worden? Hoe lang duurt het opzetten van een beest? En natuurlijk laat zij ook het een en ander in de praktijk zien.

Ellen Bloemendal is haar hele leven al graag met haar handen aan het werk, kleding maken, handwerken, knutselen met de kinderen. In 2012 besloot zij een punt te zetten achter haar carrière als beroepsmilitair. Toen kwam er meer tijd voor hobby’s vrij. Thuis stonden al meerdere opgezette dieren en langzamerhand groeide de interesse om zelf te leren prepareren. Zij heeft een bekende preparateur benaderd en gevraagd of hij haar het één en ander kon uitleggen. Bij de eerste uitleg kwam er gelijk een kraai op tafel die opengesneden moest worden. Dat beviel goed, Ellen doet nu eenmaal liever de praktijk dan de theorie. Zo is het prepareren vier jaar geleden begonnen. Vanaf dat moment heeft zij samen met haar leermeester al verschillende dieren opgezet variërend van vogels en kleine zoogdieren tot trofeekoppen van reeën. Sinds april 2018 heeft zij een eigen bedrijfje met de naam Ellens Prepareerzolder.

Geïnteresseerd in het opzetten van dieren? U bent van harte welkom bij de lezing op donderdagavond 16 mei a.s. Vanwege de opzet van de lezing is het aantal deelnemers beperkt en u wordt verzocht zich vooraf aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Advertentie