Zeewolde

Projectontwikkelaar: “Bouw 150 woningen naast gemeentehuis om jongeren aan een woning te helpen”

Projectontwikkelaar Loek Pander uit Zeewolde wil 150 appartementen voor jongeren bouwen op de plek van de oude brandweerkazerne naast het gemeentehuis, om zo jongeren in Zeewolde aan een woning te helpen. Dat zei hij afgelopen dinsdag in de thema uitzending van Zeewolde Kiest over de huisvesting in Zeewolde. In Zeewolde is op dit moment veel vraag naar huur- en koopwoningen. Naast Pander werd er in de uitzending ook gesproken met directeur van woningcorporatie Woonpalet Bertho Eding, met projectontwikkelaar Erik Schot en met makelaar Paul van Ferneij.

Woonpalet ziet dat er veel vraag is naar huurwoningen. “Wij hebben nu 3000 woningzoekenden op de wachtlijst (gezinnen en alleenstaanden, red.)”, zegt Woonpalet directeur Bertho Eding. Die zijn niet allemaal direct op zoek naar een woning. Zo’n 30% tot 40% daarvan zijn redelijk actief aan het zoeken”. Volgens Eding wachten woningzoekenden gemiddeld vijf jaar op een woning, dat is minder vergeleken met de gemeenten aan de overkant van het veluwemeer: “Dan praten we over 7 en 8 jaar.”

Makelaar Paul van Ferneij ziet dat de vraag groot is naar koopwoningen: “Er is fors tekort”, zegt hij. “Maar we zien wel een tendens dat de stijgende lijn aan het afvlakken is."

Nieuwbouw
Doorstroom door nieuwbouw is cruciaal zeggen beide. De doorstroom bij de woningbouwcorporatie naar nieuwbouw is op dit moment beter dan gemiddeld volgens Eding. Maar makelaar van Ferneij maakt zich zorgen om de nieuwbouwwoningen. Een recente uitspraak van de Hoge Raad heeft bepaald dat woningbouwprojecten niet automatisch aan één partij vergeven kunnen worden. Volgens Van Ferneij zorgt deze uitspraak ervoor dat de gemeente voorzichtiger is geworden: “Je ziet eigenlijk dat het een beetje vastloopt.”

Daarnaast zijn er volgens projectontwikkelaar Erik Schot van Blue Banner ook nog andere problemen, zoals elektriciteit tekorten en de stikstofproblematiek. "Wij wilden in de Polderwijk bijvoorbeeld eerder starten dan kon, maar dat ging om deze redenen niet."

150 woningen
Projectontwikkelaar Loek Pander wil meer politieke wil zien om grote stappen te zetten. Op dit moment maakt de gemeente gebruik van een deel van de oude brandweerkazerne, een perfecte plek voor woningen aldus Pander: “Wat voor moeite is het nu om de gemeentewerken te herplaatsen?”, zegt hij. “En dan ben je er al. Meer hoef je er niet voor te doen”. Begin dit jaar is de gemeente ook een onderzoek gestart om de oude brandweerkazerne te gebruiken als raadszaal.

Pander denkt dat hij veel woningen op de locatie kan bouwen als er onder het gebouw ook een parkeergarage komt. Hij verwacht ook niet zo hoog te hoeven bouwen dat omwonenden het er niet mee eens zijn, zoals bij de plannen voor een appartementencomplex bij het nabijgelegen Strandweg 11: “Hier kun je lachend 150 eenheden neerzitten zonder dat je heel erg in de hoogte gaat”. 

Woonpalet Bertho Eding

Paul van Ferneij - Makelaar

Eric van der Woerdt - BNA Architect Made in Flevoland

Erik Schot - Blue Banner

Dhr Loek Pander - Ontwikkelaar

Advertentie