Zeewolde

Raad Zeewolde is verdeeld over gezamenlijk woningbouwbeleid met Harderwijk en Ermelo

Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie zijn kritisch op een plan voor volledige samenwerking in de toekomst met Harderwijk en Ermelo op het gebied van wonen. Dat bleek tijdens de commissievergadering donderdag. De partijen vrezen dat Zeewolde de dupe wordt van de samenwerking. Andere politieke partijen zien juist kansen.

“We hebben hier te maken met drie gebieden die erg verschillen”, zei Ernst Bron van de ChristenUnie over de plannen. “Er wordt ook beschreven dat Ermelo en Harderwijk kampen met beperkte beschikbare ruimte. Betekent dit dat wij dan straks de vergrijzing van Ermelo gaan opvangen ten koste van onze eigen jongeren?”
Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks is daar niet bang voor: “Samenwerken doe je op basis van vertrouwen. Dat is de eerste stap die je neemt. Dat vertrouwen hebben wij zeker”.

Van Bruggen ziet juist een kans om de woningproblemen die in Zeewolde spelen gezamenlijk op te lossen: “Dan kun je je problemen delen met elkaar, samen tot een oplossing komen en elkaars expertise benutten”. Wenda Westerhuis van D66 is het daar mee eens. “Wij kunnen zelf ook voorwaarden stellen en volgens mij is dat gesprek prima aan te gaan.”

Alle drie de gemeenteraden moeten in de toekomst nog wel los van elkaar akkoord geven op gezamenlijke woonplannen, maar Leefbaar Zeewolde is bang dat Zeewolde toch benadeeld wordt: “Daardoor zet je je hele autonomie en beslissingsvorm op het spel”, zei Ben Sonneveld. “Dat is denk ik een streven waar we absoluut niet in mee willen gaan”. 

Samenwerking duurt nog even
Een gezamenlijk woningbouwbeleid zal er op zijn vroegst in 2024 komen. De plannen zijn onderdeel een nog uitgebreidere samenwerkingsovereenkomst tussen de drie gemeenten. Daarin wordt onder ander ook gesproken over verdere samenwerking op het gebied van toerisme en wordt onderzocht of er een brug kan komen tussen Zeewolde en strand Horst. Op dit moment hebben de gemeenten al een gezamenlijk Sociaal Domein. De gemeenteraad neemt op 16 december een besluit over de plannen.

Advertentie