Van Bruggen ziet juist een kans om de woningproblemen die in Zeewolde spelen gezamenlijk op te lossen: “Dan kun je je problemen delen met elkaar, samen tot een oplossing komen en elkaars expertise benutten”. Wenda Westerhuis van D66 is het daar mee eens. “Wij kunnen zelf ook voorwaarden stellen en volgens mij is dat gesprek prima aan te gaan.”
Alle drie de gemeenteraden moeten in de toekomst nog wel los van elkaar akkoord geven op gezamenlijke woonplannen, maar Leefbaar Zeewolde is bang dat Zeewolde toch benadeeld wordt: “Daardoor zet je je hele autonomie en beslissingsvorm op het spel”, zei Ben Sonneveld. “Dat is denk ik een streven waar we absoluut niet in mee willen gaan”.
Samenwerking duurt nog even
Een gezamenlijk woningbouwbeleid zal er op zijn vroegst in 2024 komen. De plannen zijn onderdeel een nog uitgebreidere samenwerkingsovereenkomst tussen de drie gemeenten. Daarin wordt onder ander ook gesproken over verdere samenwerking op het gebied van toerisme en wordt onderzocht of er een brug kan komen tussen Zeewolde en strand Horst. Op dit moment hebben de gemeenten al een gezamenlijk Sociaal Domein. De gemeenteraad neemt op 16 december een besluit over de plannen.