Zeewolde

Slimme radar telt 850 fietsers op de Nulderdijk

Op 23 februari is er een radar die voertuigen op het fietspad telt geïnstalleerd op de Nulderdijk. Deze teller registreert precies hoeveel voertuigen er per dag over de Nulderdijk rijden. Dit zijn fietsers maar ook scooters en andere voertuigen. De fietsteller is eigendom van het Zeewolder bedrijf Cycledata en de plaatsing ervan is een samenwerking van Cycledata en de gemeente Zeewolde. De radar telt alleen hoeveel voertuigen er langskomen en kan niet zien wie er voorbij rijden.

Cycledata is sinds juni 2020 gevestigd in Horsterparc in Zeewolde. Het bedrijf is gespecialiseerd in hypermoderne fietstellers. Cycledata wilde graag een fietsteller vlakbij hun kantoor plaatsen. Cees van der Zijl van Cycledata legt uit waarom: “Zodirect, wanneer er weer klanten naar ons kantoor kunnen komen, willen we graag laten zien wat onze fietsteller kan en hoe zo’n radar eruit ziet.

Slimme radar telt 850 fietsers op de Nulderdijk

Voor ons is het dus handig wanneer er eentje vlakbij ons kantoor hangt”.

Cycledata nam contact op met de verkeer- en veiligheidscoördinator van de gemeente Zeewolde, Gert Jan van Scherrenburg en vroeg hem of Cycledata een fietsteller langs een druk fietspad in Zeewolde mocht plaatsen. Gert Jan was meteen enthousiast: “wij hebben in Zeewolde een aantal drukke fietspaden waarvan wij graag zouden weten hoeveel voertuigen er dagelijks voorbij komen”. Cycledata was natuurlijk blij met deze positieve reactie: “zo snijdt het mes aan twee kanten. Wij verzamelen voor de gemeente fietstellingen waardoor zij eenvoudig kunnen monitoren hoe intensief het fietspad gebruikt wordt. Tegelijkertijd hebben wij een mooie demonstratie-locatie om aan potentiële klanten onze fietsteller werkend te laten zien”.

Gert Jan heeft het drukke fietspad op de Nulderdijk gekozen als tellocatie omdat scholieren deze route richting het ‘pontje’ fietsen op weg naar school. De fietsteller is op 23 februari geïnstalleerd en heeft in de eerste week gemiddeld 850 voertuigen per dag geteld. Dit aantal zal flink hoger zijn nu de voorjaarsvakantie weer voorbij is op 1 maart. Dankzij de fietsteller weet de gemeente nu precies hoeveel voertuigen er met welke snelheid passeren en of dit fietspad veilig genoeg is voor het aantal voertuigen dat er gebruik van maakt.

Wat is een fietsteller?

Door Corona is het aantal fietsers fors gestegen en de verwachting is dat dit de komende jaren nog verder zal toenemen. Dat betekent dat sommige fietspaden overvol raken en dus onveilig worden. Bovendien neemt de diversiteit aan voertuigen op de fietspaden toe. Denk hierbij aan e-bikes, steps, bakfietsen, racefietsen, scootmobielen, skateboarders en noem het maar op.

De fietsteller van Cycledata is een radar die registreert hoeveel voertuigen, met welke snelheid, op welk tijdstip en in welke richting op het fietspad rijden. Deze informatie gebruikt de gemeente om te kijken of het fietspad veilig genoeg is, of dat het wellicht verbreed of uitgebreid moet worden.

De radar registreert niet wie er op het fietspad rijdt en dus ook niet wie er te hard rijdt. Dat kan de fietsteller niet en is ook niet het doel van de fietsteller.

Advertentie