Zeewolde

Staatsbosbeheer rondt plantseizoen af

In het Horsterwold, één van de grootste loofhoutbossen van ons land, is het planten van nieuwe bomen voor dit jaar afgerond. Elk jaar worden er in de bossen vele duizenden bomen geplant, maar als het blad weer aan de bomen komt, is het seizoen voor dat jaar afgelopen.

Ook dit jaar was het in Zeewolde weer een stevige opgave. Naast het planten van jonge bomen om het bos in stand te houden, is er ook druk gewerkt aan de door de essentaksterfte geteisterde bosopstanden. In totaal is er bijna 20% van ons bosareaal aangetast en moet dus verjongd worden, een gigantische klus die op onze reguliere plantwerkzaamheden komt.

Staatsbosbeheer rondt plantseizoen af

144.710 bomen!

Doordat circa 20 % (1/5 deel) van het bos dus opnieuw moet worden ingericht, geeft dit ook de kans om te zorgen voor meer verschillende soorten bomen in het bos. Dit zijn dan boomsoorten die beter in het huidige bos passen. Het gaat om soorten die beter tegen de gevolgen van klimaatveranderingen opgewassen zijn en soorten die zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit. Zo worden bossen duurzamer en aantrekkelijker voor mens en dier.

Al met al is er dit jaar in slechts 10 weken, waarvan 2,5 week in totaal het werk nog stil lag vanwege de vorst, maar liefst 44,56 hectare bos opnieuw ingeplant. Daarnaast zijn er ook nog 53 laanbomen geplant. Dit betekent in totaal meer dan 123.530 nieuwe bomen !

Met de hand

Niet alle bomen komen het 1e jaar nadat zij geplant zijn goed door. Door droogte, wildschade en andere oorzaken gaan er altijd pas geplante bomen dood. Deze moet met de hand weer worden vervangen, het ‘inboeten’. Dit is een ontzettend arbeidsintensieve klus. Bij Staatsbosbeheer zijn tegenwoordig ook mensen actief die een arbeidsbeperking hebben. Deze mensen helpen ons bij ons buitenwerk. Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt invulling gegeven aan de participatie wet en deze mensen helpen mee aan het maken van bos. Door de fantastische inzet van een hele ploeg van deze collega's hebben we het voor elkaar gekregen om 20.000 nieuwe bomen in te boeten. We hebben gekozen voor bomen die goed passen in de oorspronkelijk gekozen menging, maar minder in trek zijn bij het wild. Op deze wijze blijft het bos robuust, divers en behoudt het zijn productieve functie. Zo kan het ons, tot in lengte van jaren, van de meest 'groene' en duurzame grondstof, blijven voorzien. Namelijk hout.

Herkomst

Alle jonge bomen, het ‘plantsoen’ worden ons geleverd door onze eigen afdeling Zaad en Plantsoen. Deze levert ons het beste inheemse en autochtone plantmateriaal zodat wij verzekerd zijn van sterke en goede planten, aangepast aan de Nederlandse omstandigheden.

Trots

Momenteel ronden we de plantwerkzaamheden af en zijn wij trots op wat we met elkaar hebben klaargespeeld. Al dit werk kunnen wij niet alleen. Dit is alleen mogelijk met de inzet van iedereen, van collega’s tot aannemers. Er zijn namelijk in totaal maar liefst 144.710 nieuwe bomen geplant. Dat staat gelijk aan bijna 90 voetbalvelden!! Dit alles in slechts een krappe 10 weken tijd!

Advertentie