Zeewolde

Vernielde schaatsertjes in aangepaste versie terug - één schaatsertje nog altijd spoorloos

Afgelopen woensdag is het kunstwerk 'Schaatsertjes' in aangepaste vorm teruggeplaatst in Zeewolde. Het beeld is vorig jaar mei vernield waarbij één van de afgebeelde schaatser werd gestolen. De twee overige schaatsers konden worden hersteld, maar de vermiste derde rijder kon niet meer worden gemaakt.

Het beeld is weggehaald nadat in mei 2022 vernielingen waren gepleegd. De voorste van de drie schaatsers was bij de enkels  afgezaagd en een andere schaatser miste een hand. Het vermoeden bestaat dat het materiaal is gestolen voor het koper. Dat levert de dieven maar weinig geld op omdat alleen het omhulsel koper bevat.

schaatsertjes terug geplaatst in aangepaste vorm
Foto: Frank Jagers

Het beeld is na ontdekking van de vernielingen weggehaald om in overleg met kunstenaar Siem Wardenaar de mogelijkheid van herstel te onderzoeken.  

Geheel restaureren was helaas niet meer mogelijk daarvoor was het beeld teveel beschadigd.  Met toestemming van de kunstenaar bestaat het beeld nu nog maar uit twee ipv drie schaatsers. In overleg met De Lionsclub (die het kunstwerk in 1994 cadeau gaven aan de gemeenschap van Zeewolde) wordt het herstelde beeld morgen teruggeplaatst. 

Advertentie