Zeewolde

Vervanging kunstwerk de Koe

Op de hoek van de Gelderseweg en Horsterweg staat sinds het voorjaar van 2009 een levensgrote kleurrijke polyester koe van 1,65 m hoog en 2,65 m lang. De Koe is beschilderd door de Zeewolder kunstenares Ella Steenmeijer. Zij deed dit in opdracht van de Stichting Activiteiten Zeewolde (SAZ) van Zeewolde bij de Pinken die de koe, ter gelegenheid van de 20e 'Zeewolde Bij de Pinken' in 2008 aan het gemeentebestuur van Zeewolde schonk.

Een half jaar later werd zij op haar huidige plek gezet en inmiddels is het een bekende bezienswaardigheid en een geliefd klimobject voor kinderen en jongeren.

In de loop der jaren hebben de weersinvloeden vat gekregen op de Koe en was zij toe aan een grote opknapbeurt. In januari 2018 is de Koe gerestaureerd. Tijdens de restauratie bleek dat de Koe er technisch slechter aan toe was dan gedacht. Met het oog op de veiligheid van de Koe als klimobject, is in overleg met de kunstenares besloten een nieuwe Koe te beschilderen. Dit keer een levensgrote koe van polyurethaan, een materiaal dat minimaal een aantal decennia mee gaat. In het voorjaar van 2019 is de Koe 3D ingescand en is er een nieuwe Koe gefreesd. De nieuwe Koe is, naar ontwerp van de huidige Koe, afgelopen zomer beschilderd door Ella Steenmeijer.

Op 30 september 2019 is in aanwezigheid van de voorzitter van SAZ Gerrit Wolthuis en wethouder Egge Jan de Jonge de laatste penseelstreek gezet op de nieuwe Koe. Op vrijdag 11 oktober neemt de nieuwe Koe de plaats in van de oude. Voor de oude Koe wordt een passende bestemming/oplossing gezocht.

Beschilderde koe in Zeewolde
Advertentie