Zeewolde

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Op vrijdag 21 juni trakteerden burgemeester en wethouders vrijwilligers van Zeewolde voor hun inzet. 

In Zeewolde zetten veel inwoners zich vrijwillig in voor vereniging, school, buurt of andere activiteiten. Vaak gebeurt dit werk achter de schermen, niet direct in zicht. Burgemeester en wethouders vinden het uitermate belangrijk om juist ook deze vrijwilligers te bedanken voor hun werk. Als blijk van waardering nodigden zij hen uit in een tent op het Raadhuisplein. Daar mochten vrijwilligers die hiervoor aangemeld waren, aanschuiven bij het ontbijt, de lunch of borrel. De vrijwilligers werden warm welkom geheten door Wethouder Winnie Prins en Burgemeester Gerrit-Jan Gorter.

Vrijwilligersfeest in nieuw jasje

Organisator Renate Vos- van Ittersum van Gemeente Zeewolde (Welzijn) legt uit dat dit een belangrijk moment is om vrijwilligers te laten netwerken en elkaar te ontmoeten. ‘’Dit jaar is het vrijwilligersfeest in een nieuwe jasje gestoken. Iedereen is welkom en vooral de onzichtbare helpende handen willen we in het zonnetje zetten’’. Dit jaar hebben lokale ondernemers ook een rol met hun lokale producten en/of diensten. Zo verzorgt Bakker de Toren de broodjes en Veco Zuivel levert de karnemelk en melk.

Tussen de verse broodjes en drankjes genoten Hildegonda en Monique van OBS de Wetering van hun lunch. Met een team van (in totaal) vijf dames verzorgen ze de schoolbibliotheek voor groep 4 t/m 8. “De schoolbibliotheek is een goed initiatief om kinderen leesvaardigheid bij te brengen. Vooral nu steeds meer buitenlandse kinderen een leesachterstand hebben. De waardering van ons werk, halen we uit de blije gezichten van de kinderen”. Op dit vrijwilligersfeest zien de collega’s elkaar voor het eerst weer allemaal.

Ruben ter Hoeve, vrijwilliger bij de voetbalvereniging V.V. Zeewolde laat weten ook buiten dit vrijwilligersfeest gewaardeerd te worden. Vorig jaar was hij trotse vrijwilliger van het jaar.

Opkomst van meer dan 200 vrijwilligers

Beleidsmedewerker samenleving Stan Stokvis is blij met een totale opkomst van ruim 200 vrijwilligers, verdeeld over drie momenten van de dag. ‘’Wij vinden het belangrijk op een nieuwe manier vrijwilligers te benaderen waarbij iedereen even belangrijk is. Mensen binden zich tegenwoordig steeds vaker aan een project. In plaats van jarenlang vast te zitten aan een vrijwilligersfunctie bij een organisatie‘’.

Gesprek op Voeten : Deep Democracy

Wethouder Winnie Prins van het Sociaal Domein sluit elke sessie af met een gesprek op voeten. Doel van dit gesprek is om echt naar elkaar te luisteren, zonder te oordelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode van ‘Deep Democracy’ . Hierbij wordt een dialoog aangegaan i.p.v. discussie.

In het kader van het project: ‘’Zeewolde, de plaats van je toekomst’’, worden vrijwilligers uitgedaagd mee te denken over de toekomst van Zeewolde. De tafels worden aan de kant geschoven en iedereen staat in een grote kring. ‘Hoe ziet het vrijwilligerswerk er over 10 jaar uit?’ en ‘Wat is er nodig om met z’n allen gelukkig te zijn in Zeewolde?’.

Conclusie

Samengevat is dit belangrijk: Vrijwilligers moeten meer gewaardeerd worden, vrijwilligers werven moet 1 op 1, werkbezoeken zijn belangrijk waarin mensen van de gemeente meelopen in de praktijk, er moet voldoende geld beschikbaar zijn voor opleiding en ondersteuning van vrijwilligers en afsluitend mogen vrijwilligers nooit ter vervanging zijn van betaald werk.

Een enthousiaste vrijwilliger merkt op dat schouderklopjes als dit, gerust mogen worden voortgezet in de toekomst.

Bekijk de fotoreportage van Hanneke Barendregt en Jos Oostendorp op onze Facebookpagina

Advertentie