Zeewolde

Jedi viert 40-jarig jubileum

Op vrijdag 8 mei jl. verraste wethouder Egge Jan de Jonge en bedrijfscontactfunctionaris Hans Polet de Zeewolder ondernemers Esther Graver–van Essen en Wil-Bert van Essen met een fraaie bos bloemen en een lekkere taart. En daar was alle reden toe want Jedi bestaat dit jaar 40-jaar.

Wethouder Egge Jan de Jonge complimenteerde Esther en Wil-Bert met de belangrijke mijlpaal van het automobielbedrijf. “Autobedrijf Jedi was één van de eerste bedrijven die zich in het dorp vestigde. Nog steeds op de plek waar het ooit begon en inmiddels een onlosmakelijk begrip in Zeewolde en omstreken”, zei hij. Broer en zus Van Essen ontvingen hiervoor de complimenten van wethouder Egge Jan de Jonge, die hen een glorierijke toekomst in Zeewolde toewenste.

Schepenveld
In 1980 begonnen Dick en Judith van Essen hun Autobedrijf Jedi in Almere-Stad, dat toen nog 30 bewoners had. Vier jaar later begonnen zij ook in Zeewolde, aan Schepenveld 49. Daar is de verkoop en de modern geoutilleerde werkplaats gevestigd. Esther Graver - van Essen en haar broer Wil-Bert van Essen ontvingen de felicitaties van Zeewolde Zakelijk op het zonnige buitenterrein van de Jedi-vestiging.

Jubileum Jedi 40 jaar

De gevolgen van corona zijn ook hier wel merkbaar. Esther zegt “Gelukkig zijn wij gewoon open en kunnen onze klanten hun auto bij ons in onderhoud geven en APK laten keuren.” Het valt haar wel op dat het publiek met de aanschaf van een nieuwe auto afwacht. Ze merkt een terughoudendheid. “Laten we hopen dat deze vervelende situatie voor iedereen snel over is”, zegt zij “gezondheid voor een ieder is natuurlijk het allerbelangrijkst.”

Avontuur
Zo’n robijnen jubileum is natuurlijk een moment om terug te blikken. Esther: “Na de start in Almere zijn wij in 1984 ook het avontuur aangegaan met de vestiging in Zeewolde. We waren het eerste autobedrijf/tankstation dat zich in het dorp vestigde. De beginfase was echt pionieren. Een hele leuke en uitdagende tijd. Iedereen helpen en bijstaan, we deden het met elkaar! Net als nu in deze coronacrisis: samen de schouders eronder!”  Inmiddels is het jubilerende Jedi alweer 36 jaar in Zeewolde gevestigd en weten veel Zeewoldenaren het autobedrijf te vinden voor hun APK, onderhoud en reparatie.

Expert
Jedi is expert in Volkswagen, Audi, SEAT en Skoda, maar heeft ook kennis van alle andere merken. Daartoe beschikt  Jedi over geavanceerde Bosch-diagnoseapparatuur. Daardoor kan het autobedrijf alles op het gebied van onderhoud/reparatie etc. organiseren en uitvoeren: “Daarvoor kunnen alle Zeewoldenaren in hun eigen dorp terecht”, zegt Esther trots “ook nu de  aandrijfconcepten en brandstoffen wijzigen.” Daar staan de achttien medewerkers van Autobedrijf Jedi borg voor. Zes daarvan werken er in de werkplaats in Zeewolde. ”Onze monteurs hebben na het behalen van hun 1e monteurs diploma een keuze gemaakt binnen één van de merken waarin wij expert zijn. Zij krijgen hiervoor specifieke opleiding(en) vanuit de fabriek van het betreffende merk. Zodoende is de vakkennis altijd up-to-date”, zegt Esther die na haar studie Personeel & Organisatie aan Windesheim Hogeschool en een jaar als intercedent bij Tempo Team in 1995 in dienst van het familiebedrijf trad. Nadien werden zij en haar broer eigenaren van de vestiging Zeewolde en sinds 2014 ook van de vestiging in Almere.

Boeiend
Voor Esther persoonlijk is dit jaar dus ook een jubileumjaar; een zilveren. Dan rijst de vraag wat een autobedrijf na 25-jaar nou zo aantrekkelijk maakt. Esther glimlacht: “Joh, er gebeurt zoveel in een autobedrijf. Dat is ontzettend boeiend. Dat komt omdat in een autobedrijf mensen en techniek samenkomen. Mensen zijn boeiend en hun mobiliteitsbehoefte uitdagend en die combi proberen wij iedere dag weer te organiseren. Een autobedrijf is qua processen en activiteiten een bedrijf waar heel veel gebeurt en waar je van heel veel zaken op de hoogte moet zijn. Door al deze activiteiten, milieu, arbo, vergunningen, klantentevredenheid, administratieve processen, personeelszaken, zorg voor medewerkers, marketing, acties en evenementen zijn onze werkzaamheden heel erg divers en daarom nooit een saaie dag! Het geeft iedere keer weer een kick als de klant jou bedankt voor het zaken doen; dan weet je dat alles samenkomt.  Vertrouwen, gunnen en continuïteit in de relatie staan voorop en dat zie je ook terug in onze relaties, waarvan wij bij een aantal families al de 3e generatie verwelkomen.”

Groot door klein te zijn
De veranderingen in de autobranche en brandstoffen gaan erg snel en er gebeurt op innovatief gebied erg veel bij de verschillende grote automerken. Esther erkent dat ook zij niet precies weet wat deze technische overgang gaat brengen. “Maar”, zegt zij “omdat wij aangesloten zijn bij de BOVAG worden wij zorgvuldig geïnformeerd over deze en alle andere ontwikkelingen in de branche.”
En bovenal beklemtoont zij: “Jedi is groot door klein te zijn, in de zin van alle kennis in huis hebben, over alle moderne middelen beschikken en deze ook kunnen aanbieden. En klein in de zin van persoonlijk en de korte lijnen die kenmerkend zijn voor een familiebedrijf.”


Bron: EZ Press
Foto 1: Esther Graver-van Essen en haar broer Wil-Bert van Essen.

Foto 2: Vlnr bedrijvencontactfunctionaris Hans Polet; wethouder Egge Jan de Jonge; Esther Graver-van Essen en Wil-Bert van Essen.

Advertentie