Zeewolde

Zeewoldenaar Frits Tampung overleden

Frits Tampung, onlosmakelijk verbonden aan de totstandkoming van het G-voetbal in Zeewolde, is woensdag 18 augustus plotseling overleden. Frits werd 74 jaar.

Frits Tampung werd op 8 juli 1947 geboren in Djokjakarta, een maand voordat de Republiek Indonesië werd uitgeroepen. Als Moluks jongetje kwam hij niet lang daarna samen met zijn ouders naar Nederland. Tijdens zijn werkzame leven begeleidde Frits mensen met een beperking. Zijn specialiteit was ‘begeleid wonen’. Op zijn 47e kwam hij in Zeewolde te wonen. Hij werd er een bekende verschijning. Frits kende vrijwel iedereen en vrijwel iedereen kende Frits. En met iedereen die dat wilde maakte hij een vriendelijk en belangstellend praatje. Dat kwam natuurlijk ook wel doordat Frits overal bij betrokken was. Vanaf 1997 bekleedde diverse functies bij de voetbalvereniging Zeewolde.

Zeewoldenaar Frits Tampung overleden

Zo was hij achtereenvolgens trainer van C3, B2 en B1. Ook trainde hij enkele seniorenteams. Het bekendst echter werd hij via het G-voetbal. In 2005 nam hij het initiatief tot het formeren van een speciaal G-team bij de VV Zeewolde. Een kleine tien jaar was hij er trainer van. Ook maakte hij diverse bedrijven enthousiast sponsor te worden van het team. Jaarlijks speelden de G-voetballers hun traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen het gemeentebestuur van Zeewolde, waarbij de Frits Tampung Bokaal fungeerde als inzet. Bijna elk jaar bleef de beker in het bezit van het G-team, bij de editie 2020 behaalde het bloedfanatieke gemeentebestuur een historische (4-1) overwinning en mocht Frits ‘zijn’ beker uitreiken aan burgemeester Gerrit Jan Gorter.

Actief man

Muzikaal was Frits ook. In dit verband organiseerde hij bijvoorbeeld regelmatig jam sessies. Voorts was hij medeoprichter van het 5 mei comité Zeewolde, stond hij op de kandidatenlijst van PvdA/GroenLinks en zette hij op zondagmorgen de stoelen klaar bij de Evangelische Gemeente Zeewolde. Voor kinderen had Frits een zwak. Via het door hem opgerichte ‘Kinderen Voorop’ hielp hij kansarme kinderen sporten. Frits zorgde er met zijn fonds voor dat contributies er nooit de oorzaak van mochten zijn dat kinderen geen lid konden worden van een sportvereniging of zorgde hij voor korting bij de aanschaf van sportschoeisel of -kleding. Aanvankelijk richtte Kinderen Voorop zich vooral op voetbal, later kwamen ook andere takken van sport in beeld. Frits’ grootste wens was het dat alle kinderen in de basisschoolleeftijd de mogelijkheid kregen te leren zwemmen. Dat was geen toeval. In 1975 verloor hij zijn zoontje Wilfried op tweeëneenhalfjarige leeftijd door verdrinking. Wat was hij dan ook blij toen hij hoorde dat zwembad Het Baken zou blijven bestaan!

Niet alle ideeën en initiatieven van Frits haalden de eindstreep, maar dat lag doorgaans nooit aan zijn eigen inzet en enthousiasme. Met Zeewolde Actueel had hij nog de afspraak voor een interview over racisme. Zelf zei hij als Molukker nooit gediscrimineerd te zijn geweest (in Zeewolde) en een figuur als Zwarte Piet behoorde wat hem betreft onafscheidelijk tot het Nederlandse erfgoed. Frits was al geruime tijd ziek.

Toch kwam zijn overlijden woensdag 18 augustus tamelijk onverwachts voor zijn familie en naaste verwanten. “Eindelijk herenigd met Wilfried”, staat er op de rouwkaart. Behalve Wilfried had Frits nog vier kinderen en ook had hij zes kleinkinderen, op wie hij apetrots was.

Condoleance register bij VV Zeewolde

In overleg met de familie stelt VV Zeewolde haar kantine zondagmiddag 22 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur ter beschikking om het condoleanceregister te tekenen dan wel een bericht achter te laten voor de familie.

De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden. Bloemen kunnen worden bezorgd op het adres Platina 13 in Zeewolde.

Advertentie