Politiek

Advies: uitstoot luchtvaart moet omlaag, opening Lelystad in geding onzeker

Lelystad Airport mag alleen open voor vakantievluchten als de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Dat zegt de stikstofcommissie-Remkes dinsdag in een vroegtijdig uitgelekt advies aan het kabinet over de luchtvaart. Remkes vindt het niet meer dan eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Als dat niet gebeurt, zou ook Schiphol niet meer mogen groeien.

lelystad_airport terminal

De commissie-Remkes stelt dat het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofuitstoot beperkt is, maar wel groter dan eerder gedacht. Tot nu toe werd alleen gekeken naar vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens, tot een hoogte van 3000 voet.

Maar Remkes vindt dat moet gekeken naar alle stikstof die door de luchtvaart in Nederland neerdaalt. Die is ook afkomstig van vluchten boven de grens van 3000 voet.

Elektrisch taxiën en glijvluchten
De commissie ziet overigens wel mogelijkheden om de uitstoot door de luchtvaart te verminderen, bijvoorbeeld door elektrisch taxiën of het stimuleren van glijvluchten om het brandstofverbruik en de geluidsproductie te verminderen.

Remkes adviseerde in september al dat de maximumsnelheid op autosnelwegen zo snel mogelijk omlaag moet. Er wordt nog minstens één apart advies over de industrie en de scheepvaart verwacht. In mei wordt het eindadvies verwacht.

(Bron: NOS.NL)

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie