De grond is nu bedrijfsgrond geworden en daarmee is de zaak voor de raad afgedaan. Nu gaan we door naar procedures die doorlopen gaan worden door de provincie.”
In de verkiezingscampagne valt Gorter op dat er “door sommigen de indruk gewekt wordt dat dit, als je maar op een bepaalde manier stemt, meteen van de baan is. In mijn rol als voorzitter van de gemeenteraad moet ik zeggen dat dat niet zo is en dat dat ook niet zomaar eventjes kan. Want dat zou betekenen dat Nederland een soort bananenrepubliek wordt, dat eerst vier jaar linksom en daarna weer vier jaar rechtsom gaat. Het is gebruikelijk dat bestuurders de besluiten van het vorige bestuur respecteren.”
Consequenties
Er zijn echter wel uitzonderingen, weet Gorter. “Natuurlijk heeft de raad altijd het recht om iets terug te draaien, maar als je dat gaat doen, moet je wel goed beslagen ten ijs komen. Daarvoor moeten ‘de algemene beginselen van behoorlijk bestuur’ in acht genomen worden: zorgvuldigheid, rechtszekerheid, fair play, geen willekeur en dat soort zaken.” Om er vervolgens direct aan toe te voegen: “Als je dat lijstje langsloopt, denk ik dat het erg moeilijk gaat worden. Het is je goed recht, maar dan moet je wel rekening houden met de eventuele consequenties van zo’n handeling. Je moet een betrouwbaar bestuur zijn en je dit raadsbesluit nu gaat terugdraaien, moet diezelfde betrouwbaarheid bovenaan staan.”
Gorter denkt dat het veel beter is om “de procedures te doorlopen zoals die er nu zijn” en dat betekent “dat de raad nu buitenspel staat, zoals dat altijd zo is na een genomen bestemmingsplanbesluit. Niets is zo rustgevend als een eenmaal genomen besluit, want normale besluiten nemen geen keer. Maar het is aan het politieke bestuur om daarover te oordelen”, benadrukt de partijloze burgemeester, die besluit met de oproep: “Ik wil graag iedereen oproepen om te gaan stemmen. Lees de zes programma’s en kijk met name naar de thema’s die spelen voor de toekomst van Zeewolde.”
Audio fragment(en)
Luister hier het interview terug met Burgemeester Gorter