Politiek

Een eigen Kieskompas over de thema’s die spelen in Flevoland bij Omroep Flevoland

Om de regionale democratie te versterken heeft Omroep Flevoland dit jaar een online stemhulp ontwikkeld. Hiervoor is samengewerkt met Kieskompas en de overige regionale omroepen. Wat uniek is, is dat onze eigen journalisten hiervoor de regionale stellingen hebben opgesteld.

Het Kieskompas wordt donderdag 16 februari 2023 gelanceerd en behandelt per provincie de thema’s die er spelen. Nieuw is dit jaar dat het Kieskompas ook in simpele taal wordt aangeboden. Avatar Steffie geeft in begrijpelijke taal meer uitleg bij de stellingen.
De actuele thema's bij de komende Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland zijn divers. Van de mogelijke komst van een superkazerne naar onze provincie, tot de potentiële aanleg van Eemvallei Stad tussen Almere en Zeewolde. En van de regionale stikstofaanpak tot de IJmeerverbinding. Al deze thema's en meer komen terug in Het Kieskompas. De website waar het Kieskompas vanaf donderdag te vinden is: http://flevoland.kieskompas.nl/

Logo van de provinciale staten verkiezingen Flevoland 15 maart 2023

Publiek goed geïnformeerd naar de stembus

De dertien regionale publieke omroepen spelen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen een belangrijke rol voor het publiek. Alle regionale omroepen besteden uitgebreid aandacht aan de verkiezingen op provinciaal niveau: Er zijn debatten, belangrijke thema’s worden uitgebreid belicht, de kiezers komen aan het woord en politici worden aan de tand gevoeld. De samenwerking met Kieskompas helpt de regionale omroep om het publiek nog beter voor te bereiden op de stemgang. Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen, over Kieskompas: “Door alle maatschappelijke en bestuurlijke problemen is het voor de kiezer alleen maar ingewikkelder geworden om zijn of haar stem te bepalen. Het Kieskompas gaat daarbij helpen. De stellingen zijn opgesteld door journalisten van de dertien omroepen en gaan over thema’s die écht spelen in de afzonderlijke provincies. Zo is in Fryslân een belangrijk thema het winnen van gas in de Waddenzee, terwijl de verschraling van het openbaar vervoer juist in Zeeland de gemoederen bezighoudt. Elk Kieskompas is dus anders en dat zorgt ervoor dat kiezers hun mening goed kunnen vergelijken met die van de politieke partijen. En dat zorgt er hopelijk voor dat meer mensen op 15 maart goed geïnformeerd naar de stembus gaan.”

Volledig onafhankelijke stemhulp

Het Kieskompas speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Het maakt verkiezingen inzichtelijk, laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpt Kieskompas kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Willem Blanken, directeur Kieskompas, over de samenwerking met de regionale publiek omroep: “Door de samenwerking met regionale omroepen hebben we een stemhulp kunnen maken zonder enige bemoeienis van politieke partijen. Voor het eerst is er een volledig onafhankelijke stemhulp beschikbaar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Normaal zijn het politici waarmee we de stellingen samen maken, dit keer is dat gebeurd met journalisten van de dertien omroepen. Alle antwoorden van de politieke partijen zijn gecheckt aan de hand van openbare bronnen. Kiezers kunnen deze bronnen raadplegen en partijen hierop aanspreken. Door deze strenge controle levert Kieskompas betrouwbare informatie over de standpunten van partijen. Politiek opportunisme en sjoemelen met antwoorden is uitgesloten.”

Voor iedereen toegankelijk

De regionale publieke omroep wil er voor iedereen zijn. Met behulp van Steffie komt het Kieskompas daarom ook een in simpele taal beschikbaar. Sander van Barneveld: “Ik vind het echt fantastisch dat iedereen die het Kieskompas invult van Steffie gebruik kan maken. Hoewel we ons best hebben gedaan om de stellingen zo helder mogelijk op te schrijven, staan er toch nog genoeg moeilijke woorden in. Steffie kan ze op verzoek uitleggen en helpt ook het Kieskompas makkelijk te doorlopen. Daarmee wordt het voor veel meer mensen mogelijk om goed geïnformeerd een mening te vormen over zaken die in hun provincie spelen. En dat is ontzettend belangrijk want - laten we eerlijk zijn - politiek is al ingewikkeld genoeg.” Steffie zet zich iedere dag in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt.

Over Kieskompas

Het Kieskompas speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Met onze Kieskompassen maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.Advertentie