Politiek

Tirade Samee Sabur leidt tot mea culpa Karin Vording

“Eén woord: potverdikkeme. Ik ben nu echt boos.” D66-raadslid Samee Sabur maakte van zijn hart geen moordkuil tijdens de commissievergadering van de gemeente Zeewolde. Omdat Karin Vording (Leefbaar Zeewolde) plots een ander geluid liet horen tijdens de behandeling van het onderwerp participatie schoot Sabur uit zijn slof.

De gemeenteraad van Zeewolde heeft een vijftal leden (twee van Leefbaar Zeewolde, één van de ChristenUnie, één van de VVD en één van D66) afgevaardigd voor een speciale werkgroep om een participatievoorstel te schrijven. “We zijn in een vijftal sessies bijeen geweest en zijn ook met deskundigen en organisaties in gesprek geweest”, gaf Vording aan.

Tirade Samee Sabur leidt tot mea culpa Karin Vording

“Maar de werkgroep zou ook nog graag in gesprek gaan met het college. Mijn voorstel: ‘Ga niet te snel en maak het nog een keer af als werkgroep.’”

Dat laatste punt van Vording was niet overlegd met werkgroepcollega Samee Sabur. Tijdens een door Martijn Wortman (VVD) aangevraagde schorsing werd geprobeerd de plooien glad te strijken, maar Sabur sloot af: “Participatie….. We kunnen niet eens als werkgroep participeren met elkaar. Ik heb medelijden met de inwoners, de stichtingen en de verenigingen van Zeewolde en ik wens ze heel veel succes met deze raad.”

‘Niet te vertrouwen’

Na de vergadering gaf Sabur tekst en uitleg. “We hebben het over participatie en we zeggen als raadsleden allemaal dat we participatie belangrijk vinden. We hebben een werkgroep samengesteld en daar een voorstel uitgewerkt, die we hier gepresenteerd hebben. Maar dan hoor ik opeens van een lid van Leefbaar Zeewolde, die ook in de werkgroep heeft gezeten, heel andere ideeën en een heel ander voorstel.” Sabur is nog steeds boos. “Leefbaar Zeewolde is in mijn optiek niet te vertrouwen. Die gasten hebben helemaal niets met participatie. Ik vind het ontzettend jammer voor de inwoners, stichtingen en verenigingen van Zeewolde, want zij gaan geen participatie krijgen. In ieder geval niet van Leefbaar Zeewolde.”

“De partij is voor van alles uitgemaakt en dat mag; het is iemands goed recht om een mening te ventileren”, reageerde Vording. “Toen ik vorige week het programma zag waarin participatie door het college benoemd werd en woensdagavond nog een hele avond meemaakte over de omgevingswet, kreeg ik echt het gevoel dat we nog eens als werkgroep zouden moeten gaan praten of ons stuk niet in conflict zou komen met dat van het college (dat een eigen participatievoorstel opstelt, red.). Dat had ik misschien even van tevoren moeten delen en dat heb ik niet gedaan. Daar heb ik van geleerd en dat zal ik de volgende keer anders doen.” Een mea culpa van de kant van Vording. “We maken allemaal fouten en het is niet met opzet. Soms schiet een overleg erbij in en dat is niet altijd handig. Maar daar moet je gewoon met elkaar over praten en uitpraten en dan weer verdergaan. Want je zit hier voor de inwoners en voor het beláng van de inwoners en niet voor je eigen belang.”

Smerig spel

Voor Samee Sabur was het zijn tweede woede-uitbarsting van de week. Eerder uitte hij kritiek in het radioprogramma Zeewolde Kiest. “Ik ben een nieuweling”, legt hij uit. “Je hoort vaak dat politiek een smerig spel is en dat heb ik hier maar weer aan den lijve ondervonden.” Dan rest de vraag: Is deze politieke wereld zijn wereld wel? “Die vraag heb ik mezelf ook gesteld, maar ik ben een strijder. Ik ben strijdbaar. Al gaat dat ten koste van mezelf; het is voor the greater good, voor de gemeenschap, voor de Zeewoldenaren. Er hebben mensen op ons gestemd. Ik ga daar niet mee stoppen; ik ga door.”

Audiofragment(en)

Samee Sabur

Karin Vording

Advertentie