Politiek

Hermans deelt ambitieuze doelstellingen

“Tussen de Gooiseweg en de Polderwijk” hoopt het nieuwe college de komende vier jaar liefst duizend woningen te kunnen laten bouwen. Dat zegt wethouder Helmut Hermans in Zeewolde Kiest. De politicus van Leefbaar Zeewolde is de naar voren geschoven pion op de gebieden economie, wonen en ruimtelijke ontwikkeling.

De ambitieuze doelstelling wat betreft de woningbouw is één van de speerpunten van het nieuwe coalitieakkoord met als titel ‘een volwassen toekomst voor een jong dorp’. Toch is de locatie waarop dit gerealiseerd moet worden nog niet in beton gegoten, vertelde Hermans aan presentator Robert Weij. “Er ligt nog niets vast.”

Hermans deelt ambitieuze doelstellingen

De nieuwbakken wethouder wil draagvlak creëren door zijn collega-politici scenario’s aan te bieden, voor (potentiële) bewoners zogeheten bewonersavonden te houden en wellicht ook het burgerpanel in te schakelen. Dat alles om te kijken “of datgene wat wij bedenken ook is wat Zeewolde wil”.

Bovenop de duizend nieuwe woningen - Hermans wil binnenkort met woningcorporatie Woonpalet in gesprek om te praten over hun vermeende wachtlijst van liefst tweeduizend woningzoekenden - komt mogelijk nog een voorkeursrecht voor eigen inwoners en een zelfbewoningsplicht, al zitten er, erkent Hermans, “een hoop juridische haken en ogen aan zo’n regeling”.

Ook de grootschalige ontwikkeling van Oosterwold kwam ter sprake in het radioprogramma. Op de velden tussen Zeewolde en Almere, merendeels op het grondgebied van Zeewolde, zouden duizenden huizen moeten komen. Maar daarvoor dient nog wel het bestemmingsplan gewijzigd te worden, weet Hermans, die ook een (eventueel in overleg met het Rijk afgesproken) grenscorrectie niet uitsloot. “Maar dat is niet iets wat wij nu opteren.”

Wat Hermans wel graag zou zien, is dat meer Zeewoldenaren kunnen werken in de eigen gemeente. “We zouden graag de uitgaande pendel (dagelijks vertrekken vele Zeewoldenaren om buiten de gemeentegrenzen hun werk uit te voeren, red.) verkleinen, zodat iedereen bij wijze van spreken op de fiets naar zijn of haar werk zou kunnen.”

Advertentie