Politiek

Hertelling van de stemmen, want iedere voorkeurstem telt

Op dinsdag 28 november moest het stembureau van de gemeente weer officieel open. In Den Haag had het Centraal Stembureau een verzoek om hertelling ontvangen, en Zeewolde kreeg de opdracht om dit te doen. Een kiezer had gemeld dat hij bij het stembureau in basisschool ’t Wold een voorkeurstem had gegeven aan nummer 21 van lijst 15 (BBB). Maar deze stem kon hij niet terugvinden in het proces-verbaal.

In dat officiële verslag stond dat er geen voorkeurstemmen waren voor nummer 21, maar wel één voor nummer 22. Bij de eerste controle van de telling op dit stembureau zagen ze dat er wel degelijk één stem was voor nummer 21 en geen voor nummer 22. De mensen die de stemmen telden, hadden hun werk goed gedaan, maar bij het opschrijven van de resultaten in het proces-verbaal was een fout gemaakt.

hertelling van de stemmen

Bij de hertelling ontdekten ze inderdaad dat iemand gestemd had op mevrouw Van Veen uit Urk, en de heer Van Lissum uit Amsterdam had echt één stem minder dan gedacht. Voor de partij BBB maakte dit niets uit. Deze situatie kwam door een verandering in de Kieswet op 1 januari van dit jaar. Het is nu voor het eerst dat kiezers dit soort fouten kunnen melden bij het Centraal Stembureau, en Zeewolde kreeg gelijk zo'n melding.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie