Politiek

‘Luxe dat we in democratisch land wonen’

Zeewoldenaren kunnen tot 21.00 uur hun stem uitbrengen tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Op het stembureau in de Open Haven was er vanmorgen al sprake van een mooie opkomst.

“Het begon om 7.30 uur nog rustig, maar nu (9.15 uur) is iedereen wakker en zie je dat het lekker doorloopt”, zegt Charlotte Verhoeven (voorzitter van het stembureau). Ze geeft aan niet bang te zijn voor een mindere opkomst dan andere jaren. “Dit is altijd een vrij druk stembureau en vooral voor dit jaar had ik al verwacht dat vele mensen zouden komen stemmen. Door datgene wat er allemaal in de politiek gaande is, zijn mensen gemotiveerder om te gaan stemmen.”

‘Luxe dat we in democratisch land wonen’

“Wij waren boodschappen aan het doen en dan kun je mooi even langslopen”, zegt een Zeewoldenaar die samen met zijn vrouw het stembureau uitloopt. “We laten onze stem vooral bepalen door te kijken naar de kwaliteit van het milieu en de ecologie en de afstemming daartussen, zodat de dingen die de afgelopen jaren kapot zijn gemaakt waar mogelijk weer wat hersteld kunnen worden.” De partij die zijn stem heeft gekregen, houdt hij voor zich.

“Je kunt alles wel roepen, maar soms moet je ook je schouders eronder zetten”, zegt een plaatsgenote, die het een “luxe” noemt dat ze “in een democratisch land” woont. De geboren Noord-Hollandse woonde drie jaar in Almere en twaalf jaar in Noordoostpolder alvorens ze zo’n zes jaar geleden neerstreek in Zeewolde. “Ik ben een boerendochter”, legt ze uit. “Als klein meisje ging ik altijd met mijn vader mee het land in om te melken op een houtblokje. Ja, het boerenbloed zit in m’n genen.”

Haar politieke voorkeur spreekt ze niet uit, maar wel geeft ze aan respect op te kunnen brengen voor premier Mark Rutte (VVD). “Hij is volksvertegenwoordiger en krijgt alles over zich heen, maar die anderen zwemmen lekker onder z’n vleugels mee.”

Tot 21.00 uur is het nog mogelijk op één van de negen aangewezen locaties in de gemeente uw stem uit te brengen. Het is belangrijk dat mensen hun legitimatie en stembiljet meenemen. Een stempotlood ligt op het stembureau.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie