Politiek

Oppositie komt met alternatief voor 100 euro-plan

De aankondiging van het college van Zeewolde om in 2023 een éénmalige korting van € 100,- op de afvalstoffenheffing te verlenen aan alle huishoudens is niet door alle politieke partijen even goed ontvangen. Oppositiepartijen Actief Zeewolde, CDA en D66 stellen daarom donderdag bij de raadsvergadering een alternatief plan voor.

Onlangs ging het in de commissievergadering al uitgepraat over “het barkie van Prins”, zoals Martijn Wortman (VVD) deze geste vanuit het college in straattaal uitlegde en toespitste op wethouder Winnie Prins.

Oppositie komt met alternatief voor 100 euro-plan

“December is altijd een maand van feestjes en cadeautjes, maar toen ik las dat zelfs onze wethouder cadeautjes wil gaan uitdelen, vroeg ik me toch af of ze bij de intocht niet iets te dicht bij de Sint heeft gestaan”, vervolgde Wortman. Bouwe van der Weide (CDA) ging nog wat verder: “Hij mag dan inmiddels wel terug zijn naar Spanje, maar ik geloof dat Sinterklaas bestaat en dat-ie daar zit”, wijzend naar de collegebanken.

Van der Weide: “Ik heb er niet zoveel problemen mee dat er geld gegeven wordt, maar ik heb er wel problemen mee dat het geld op de verkeerde plaats terechtkomt.” Om even later stellig te beweren: “Ik wil die € 100,- niet hebben.” Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) gaf aan “een flinke reserve” te hebben bij dit collegevoorstel, want “komt het wel bij de mensen terecht die het echt nodig hebben?” Samee Sabur (D66): “Ik zou willen vragen dat geld anders in te zetten.”

Actief Zeewolde, CDA en D66 dienen donderdag bij de raadsvergadering een amendement in waarin zij voorstellen een lokale energietoeslag voor 2023 voor inkomens tussen de 120 en 130% van het sociaal minimum in te stellen. ‘Het college beoordeelt deze op dezelfde manier te als de huishoudens tot 120%, met de volgende inkomens ten opzichte van bedragen:
Na 120 en tot en met 123% € 900,00
Na 123 en tot en met 126% € 600,00
Na 126 en tot en met 130% € 300,00.’

Belofte

De collegepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie gaven bij de commissievergadering aan zich wel te kunnen vinden in het 100 euro-plan. Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde): “We zijn ons ervan bewust dat er door de enorme inflatie problemen zijn ontstaan bij de inwoners en om dat enigszins op te kunnen vangen, steunen wij dit voorstel.” Arjan Kremer (ChristenUnie) is “blij dat de belofte die in het verleden gedaan zijn om, wanneer de mogelijkheid er zou zijn, de drastische verhogingen die we in het verleden gehad hebben te compenseren, op deze manier nagekomen worden.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie