Politiek

“Te hoog en te stijl”: Ergernis over verkeersdrempels

Een verkeersdrempel is een aanpassing die ervoor moet zorgen dat de snelheid van het gemotoriseerde verkeer wordt gematigd, ofwel een snelheidsremmende maatregel voor het verkeer.

In Zeewolde liggen een groot aantal drempels, die er niet alleen voor zorgen dat de snelheid wordt gematigd maar die ook schade kunnen veroorzaken aan je voertuig. Dit blijkt uit klachten die het CDA en de VVD Zeewolde binnen hebben gekregen.

Uit nader onderzoek blijkt dat er op tal van plaatsen in Zeewolde drempels te hoog zijn en daarmee niet voldoen aan de gestelde norm. Dit betekent dat voertuigen, ondanks dat deze de drempels stapvoets trotseren, beschadigd kunnen raken.

Het CROW schrijft voor hoe langgerekt een drempel mag zijn. Verder is er vastgelegd dat drempels in de regel 8 centimeter hoog mogen zijn.  Dit is er echter afhankelijk van of een drempel is gesitueerd bij een oversteekplaats of niet, want daar geldt een hoogte van 12 centimeter.

martijn en bouwe in de auto bij een drempel

“Ze schuren met hun bumper dan wel de carrosserie over de bodem van de straat, wat schade kan veroorzaken aan het voertuig en dat kan nooit de bedoeling zijn” aldus Martijn Wortman van de VVD Zeewolde.

Middels een oproep via de sociale media zijn al meer dan 100 reacties binnengekomen. Volgens de Zeewoldenaren zijn er op verschillende locaties “problematische drempels”. Het is een probleem waarvan wij vinden (CDA / VVD) dat dit structureel aangepakt moet worden, om daarmee verdere overlast te voorkomen.

“We zijn al met wethouder Ernst Bron (CU) in gesprek geweest omtrent de huidige situatie, maar hier is nog geen oplossing geboden” vervolgt Martijn Wortman. Op 24 juni 2021 heeft Bouwe van de Weide, raadslid voor het CDA,  samen met D66 Zeewolde een motie in de raad ingediend om deze problemen aan te pakken, maar de motie is uiteindelijk ingetrokken daar de toenmalige wethouder Ewout Suithoff (CU) de toezegging had gedaan om deze “drempel problematiek” onderdeel uit te laten maken van het uitvoeringsplan. Daaruit is de afspraak gekomen dat de gemeente op drie locaties de drempels aan te zullen te pakken te weten de drempels aan de Dasselaarweg, bij het Ruitersport centrum & begraafplaats evenals aan de Eikenlaan, kruising Abelenlaan.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie