Politiek

Vier ton voor jubileumjaar Zeewolde

De gemeente Zeewolde bestaat volgend jaar veertig jaar en zou in 2024 het liefst het hele jaar festiviteiten plaats willen laten vinden. Daarvoor wil het college een bedrag van € 400.000,- reserveren. De hoogte van het bedrag leidde tot nogal wat vragen tijdens de commissievergadering.

Om exact 20.24 uur werd afgetrapt door Martijn Wortman. “Waar is dat feestje? En zijn er dan ook bier en bitterballen?”, vroeg de VVD’er zich af. “Het moet haast wel, want voor een bedrag van € 400.000,- moet dat dak er haast wel af. Nog even en dan mogen de slingers uit de kast en kunnen we allemaal een feestmuts op, want Zeewolde wordt veertig jaar! In 2024 viert het dorp waar ik in geboren ben een prachtig jubileum en dat mag gevierd worden. Maar zonder verdere toelichting oogt het bedrag fors.”

Vier ton voor jubileumjaar Zeewolde

Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) vond het ook “best een flink bedrag” en Bouwe van der Weide (CDA) noemde het voorstel “mager”. Van Bruggen: “Maar eigenlijk weten we niet of dat veel geld is, want er wordt niet aangegeven wat we ermee gaan doen.” Samee Sabur (D66): “Wij zijn een rijke gemeente met diepe zakken en wanneer we dan iets teruggeven, vind ik dat een goede zaak. Maar we hebben nog geen programma; we weten niet wat er met dat geld gaat gebeuren.”

“Het is belangrijk dat we dit jubileum vieren, want het is goed voor de onderlinge band, het verenigingsleven en plaatselijke ondernemers”, zei Arjan Kremer (ChristenUnie). “Maar”, zegt Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde): “we willen wel graag meer inzicht in welke activiteiten georganiseerd gaan worden en welke kosten daarmee gemoeid zijn.”

€ 15,- per inwoner

Dat kon burgemeester Gerrit Jan Gorter nog niet verstrekken, “maar”, voegde hij er wel aan toe, “net als bij ons 25-jarig jubileum zouden we graag eerst een budget willen vragen.” Om vervolgens het tijdspad te schetsen: “We willen dit jaar een projectcoördinator aanstellen en die gaat samen met de bevolking, verenigingen en ondernemers om de tafel om te kijken of we, om en nabij eind van dit jaar, een programma kunnen maken. We willen voor en mét Zeewoldenaren het dorp graag op een goede manier op de kaart zetten. En dat voor slechts € 15,- per inwoner. Dat klinkt toch anders dan dat grote bedrag.”

Advertentie