Loading...

Besluit Lelystad Airport uitgesteld

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat het besluit over de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport minstens een jaar wordt uitgesteld.

Het vliegveld zou volgend jaar open gaan voor burgervluchten, maar volgens de minister is er meer tijd nodig om onderzoek te doen naar geluidsoverlast en het aantal vliegbewegingen.

De opening van het vliegveld werd al eerder met een jaar uitgesteld omdat de Luchtverkeersleiding Nederland niet op tijd klaar was met de vliegroutes.
Vorig jaar kwam aan het licht dat er fouten waren gemaakt met de geluidsberekeningen van de MER (Milieu Effect Rapportage)

Begin februari van dit jaar kwam naar buiten dat rekening wordt gehouden met een maximum aantal vliegbewegingen van 60.000 in 2043. Dat is aanzienlijk meer dan de eerder aangekondigde 45.000 vliegbewegingen.

Voorstanders van het vliegveld willen vasthouden aan de opening in april volgend jaar. De uitbreiding van Lelystad moet de druk op Schiphol verlichten.

In Flevoland en omringende provincies is echter veel weerstand tegen de uitbreiding van het vliegveld vanwege de te verwachten geluidsoverlast en de luchtvervuiling.
De tegenstanders willen pas verder praten over de opening van Lelystad Airport na een herindeling van het luchtruim, die naar verwachting in 2023 zal zijn afgerond.

Nog voor de zomer zal een testvlucht met een passagiersvliegtuig worden gemaakt. Bewoners kunnen dan "realistisch" ervaren hoeveel geluid de vliegtuigen maken, aldus het ministerie van Infrastructuur.