Regionieuws

Campagne HPV-vaccinatie voor 19 tot en met 26-jarigen van start

Flevolandse Jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2003 ontvangen de komende periode een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV).

Deze vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker. GGD Flevoland voert deze vaccinaties uit. De doelgroep in Flevoland bestaat uit ca. 15.000 jongvolwassenen. De vaccinatie is kosteloos.

Alleen op afspraak

De komende weken krijgen jongvolwassenen een brief van het RIVM over de vaccinatie. Een afspraak maken zij online, op www.HPVafspraak.nl , het is ook mogelijk telefonisch een afspraak te maken via het nummer: 0800-1608. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl. In beide gevallen geldt: houd ID-bewijs bij de hand.

Campagne HPV-vaccinatie voor 19 tot en met 26-jarigen van start

GGD Flevoland start op 30 januari met vaccineren tegen HPV. Vaccinatie is mogelijk op drie covid-vaccinatielocaties verdeeld over de provincie: Emmeloord, Lelystad en Almere. Tijdens het maken van de afspraak (online of telefonisch) kies je de locatie. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak.

Twee vaccinaties

Er worden twee vaccinaties gegeven. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald krijgen na vijf maanden een sms of mail om hen eraan te herinneren een tweede afspraak te maken.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.

Landelijke campagne

Uit onderzoek blijkt dat er bij jongvolwassenen weinig kennis is over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en over de vaccinatie. Woensdag 11 januari is een landelijke campagne gestart met de slogan: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de website: www.hpvkeuzehulp.nl

Meer informatie
Meer weten over HPV en de HPV-vaccinatie? Lees meer op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/nieuws/ruim-twee-miljoen-uitnodigingen-hpv-vaccinatie-in-2023

 

 Advertentie