Regionieuws

Coloriet onderzoekt ondersteuning zorgrobot

De sociale zorgrobot Tessa helpt ouderen die zelfstandig thuis wonen met hun dagelijkse structuur, geeft een seintje als ze medicijnen moeten innemen en kondigt bezoek aan. Coloriet start een onderzoek bij cliënten in Zeewolde in hoeverre Tessa ouderen met dementie en Ziekte van Parkinson ondersteunt. Maar ook hoe de zorgrobot mantelzorgers ontlast. De zorgorganisatie betrekt Welzijn Zeewolde hierbij.

Bij de zorgrobot hoort ook een app waarmee mantelzorgers en zorgmedewerkers berichten kunnen maken, die Tessa vervolgens uitspreekt. Zo brengt Tessa structuur en gezelligheid.

Coloriet onderzoekt ondersteuning zorgrobot Tessa

‘Als je wil dat iemand meer gaat drinken, dan kun je daar een berichtje voor maken’, legt Martie Boersma, projectspecialist Coloriet Wijkzorg uit. ‘Maar ook leuke andere berichtjes.’ Dat heeft de zoon van een cliënt in Lelystad gedaan. Hij weet dat zijn vader gek is op voetbal en fan is van Ajax. ‘Ze speelden goed of niet?’, vraagt Tessa en bij de bewoner verschijnt een brede grijns op zijn gezicht.

Een van de betrokken wijkverpleegkundigen: ‘Tessa spaart veelal geen zorgmomenten uit, maar kan juist van betekenis zijn op het sociale en welzijnsvlak zodat ouderen de regie over hun leven houden. Ze hebben meer aanspraak. Via de antwoorden die de cliënt op de vraag van de zorgrobot geeft, kan de mantelzorger thuis via de app toch een oogje in het zeil houden.’ De samenwerkingspartners zijn nieuwsgierig naar de werking van de zorgrobot.

In 2019 hield Coloriet al een kleine pilot in de gemeente Dronten, Lelystad en Zeewolde in de wijkzorg, maar die gaf niet voldoende informatie. Op basis van deze eerste ervaringen vergroot zij nu het onderzoek in Zeewolde en betrekt hier niet alleen de wijkzorgmedewerkers en mantelzorgers bij, maar naast de leverancier ook een ergotherapeut, casemanager dementie en Welzijn Zeewolde. ‘Zo kijken we vanuit verschillende disciplines mee naar de ondersteuning van de zorgrobot’, aldus Martie Boersma, projectspecialist Coloriet Wijkzorg.

Advertentie