Loading...

Jan de Reus bediencentrale Elburgerbrug
Elburgerbrug weer in bedrijf voor scheepvaart

De afgelopen negen weken is de Elburgerbrug volledig gerenoveerd. Nadat vorige week de brug voor het wegverkeer kon worden vrijgegeven, is de brug vanaf morgen ook weer volledig in bedrijf voor de scheepvaart. De afgelopen weken was er voor de scheepvaart hoger dan 5.50 alleen op aanvraag om 11 uur ’s ochtends een doorvaart mogelijk. De brug kan vanaf morgen weer volgens de reguliere bedientijden geopend worden.

Nieuw bedieningssyteem:

Belangrijk onderdeel van de renovatie was het bouwen van een nieuw besturings- en bedieningssysteem. Alle beweegbare bruggen en sluizen, die aangesloten zijn op de bediencentrale in het provinciehuis in Lelystad, worden voorzien van een nieuwe uniforme bediening.

Sinds 2014 worden alle bruggen en sluizen op afstand bediend vanuit Lelystad. Omdat de bruggen en sluizen uit  verschillende tijden stammen hebben zij ook allemaal verschillende besturingssystemen. Dat betekent dat elke sluis en brug weer op een iets andere manier werkt en ook van de bedienaars een andere manier van aansturing vraagt. Door nu een uniform systeem te bouwen wordt de kans op storingen minder en wordt de bediening veiliger.

Het bouwen van het nieuwe besturings- en bedieningssysteem is een complexe klus. Zo worden niet alleen ter plekke bij de brug of de sluis zaken gerenoveerd, ook op de centrale in Lelystad zijn allerlei aanpassingen nodig.
Bij de Elburgerbrug is de motor vervangen, zijn er nieuwe elektriciteits- en glasvezelleidingen en -verbindingen gemaakt, zijn alle elektrotechnische schakelkasten vernieuwd en zijn er nieuwe camera’s, luidsprekers, verkeerslichten en -seinen en slagboomkasten geplaatst.

Elburgerbrug vijfde in de rij:
De Elburgerbrug is de vijfde locatie, die inmiddels op het nieuwe bedieningssysteem is aangesloten. De Urkersluis en de Arie de Witbrug op Urk, de Friese Sluis bij Lemmer en de Tollebekerbrug bij Tollebeek gingen de Elburgerbrug voor. Na de Elburgerbrug volgen nog tien andere locaties. De renovatie en ombouw van alle bruggen en sluizen pakt de provincie Flevoland projectmatig aan in het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’. De planning is dat het project in 2023 wordt afgerond. Op de centrale in Lelystad zijn inmiddels een aantal werkplekken omgebouwd. De ombouw van de bediencentrale loopt gelijk op met de renovatie op de locaties. Aan het eind van het project zullen alle werkplekken zijn vernieuwd.


Foto: Gedeputeerde Jan de Reus bij de nieuwe bedieningsunit op de centrale in Lelystad.