Loading...

Winnaar Eet als een pionier
Eva’s Keukentuin winnaar van de challenge ‘Eet als een pionier!’
Tijdens de finale van de challenge ‘Eet als een Pionier!’ streden 8 (aspirant-) koks in een Masterchef-achtige setting om de titel 100% pionier. Eva Maurits van Eva’s Keukentuin wist met haar pioniersgerecht de jury te overtuigen en mag zich nu dé pionier van Flevoland noemen.

80% groen op je bord

Alle gerechten waaronder het winnende gerecht, ‘Edam-en-Eva Nut-a-cake’, bestonden voor 80% uit groente, fruit, noten, zaden en paddenstoelen. Dit was een vereiste om deel te mogen nemen aan de challenge ‘Eet als een pionier!’ Een initiatief dat onderdeel uitmaakt van ‘Growing Green Proteins’. Een programma opgezet door de provincie Flevoland om de verduurzaming van ons voedselsysteem te stimuleren. De provincie heeft hierbij de hulp ingeschakeld van de ambassadeurs van de keuken, ‘de koks’, die met hun gerechten van de toekomst ons moeten inspireren om meer groente eten.
“De Flevolandse koks hebben ons tijdens de restaurantweken en de finale laten proeven hoe lekker én duurzaam het menu van de toekomst kan zijn.” (Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van Provincie Flevoland).

Finale & Jury

Tijdens ‘de restaurantweken’ van 23 september tot 13 oktober hadden de jury en het publiek de tijd om te bepalen wie er mochten deelnemen aan de finale. De finale werd gehouden in de stadsboerderij Lelystad (Boerkok) en bestond uit een Cook-off waarbij de deelnemers mochten koken voor een professionele jury.
Deze jury bestond uit: Gilles van der Loo (culinair journalist), Josua Oechies (Chef-kok Dutch Cuisine), Herman Docters van Leeuwen (duurzaamheidsexpert,‘on the Way to Planet Proof’) en Marianne Karstens (gedragsexpert).

Prijzenpakket

De gerechten werden beoordeeld op een aantal criteria waaronder: de presentatie, de storytelling en de bijdrage aan duurzaamheid. Eva wist dit het beste te doen en won hiermee een uitgebreid prijzenpakket met o.a. een dag meelopen met masterchef Luc Kusters, een diner en een hotelovernachting. Ook zal het gerecht geserveerd worden in het innovatiepaviljoen tijdens de Floriade expo in 2022.

Proeftuin Growing Green Proteins

Het programma Growing Green Proteins onderzoekt de kansen en uitdagingen binnen ons huidige voedselsysteem, met de focus op plantaardige eiwitten en probeert hiermee verduurzaming aan te jagen.
Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.