Regionieuws

Fietsapp voorlopig niet bruikbaar in Flevoland

Fietsapp SCHWUNG  voorlopig niet bruikbaar in Flevoland

De slimme fietsverkeerslichten in de provincie Flevoland zijn voorlopig niet meer verbonden met de fietsapp Schwung. Een hackpoging door een groep ethische hackers toonde aan dat Schwung niet 100% cyberveilig is en enige verkeershinder kan veroorzaken.

Begin augustus 2020 zijn er bij verschillende fietsapp’s onvolkomenheden aangetroffen, waaronder ook de app Schwung. Door ‘spoofing’(het vervalsen van kenmerken met als doel tijdelijk een valse identiteit aan te nemen) konden de hackers de app op afstand manipuleren en daarmee zich voordoen als fietsers, zonder zich bij het betreffende verkeerslicht aan te melden. De verkeersveiligheid is tijdens de hackpoging niet in het geding gekomen, wel werd duidelijk dat de app niet 100% cyberveilig is. Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de provincie Flevoland de app per direct afgekoppeld van de verkeerslichten. De app wordt weer aangekoppeld als deze is aangepast door de leverancier en is goedgekeurd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Slimme verkeerslichten

Flevoland is de eerste provincie die in de hele provincie slimme fietsverkeerslichten heeft staan. Als fietsers in Flevoland een speciale app geïnstalleerd hebben, hoeven ze minder vaak te wachten voor een rood licht en zijn ze sneller op hun bestemming. Dit betekent meer comfort en betere doorstroming voor fietsers. De app op de smartphone van de fietser staat in verbinding met de verkeerslichten op zijn route. Hierdoor wordt de fietser eerder gesignaleerd en kan er eerder groen licht worden aangevraagd.

Advertentie