Regionieuws

Flevolandse Technasia in actie tegen voedselverspilling

Van 11 tot 17 september vindt de Verspillingsvrije Week plaats.

Reden voor de Flevolandse Technasia om zich in dit thema vast te bijten. Ruim acht weken lang gaan 350 leerlingen binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen aan de slag met hun ideeën om voedselverspilling bij hen thuis tegen te gaan. Dit doen ze in opdracht van gemeente Almere en Flevo Campus. 

Vandaag is de eerste kick-off bij RSG Slingerbos, verzorgd door The Waste To Success. In de komende weken wordt het project op de vier andere Flevolandse Technasia gelanceerd.

groep scholieren boven een tafel vol voedsel

Doorwerking thuis

Met het project wordt een grote groep tieners aan het denken gezet over de verspillingsproblematiek. Aan de leerlingen wordt gevraagd om een aantal dagen de voedselverspilling bij hen thuis in kaart te brengen. Daarbij betrekken ze ook de mensen die met hen ‘aan de keukentafel’ zitten, zoals familie en vrienden. Dit levert naast mooie inzichten voor henzelf ook interessante onderzoeksdata op voor lector Esther Veen van Aeres Hogeschool. “We weten vaak nog onvoldoende wat er achter de voordeur gebeurt als het om voedselverspilling gaat.”

“Wat kun jij doen tegen voedselverspilling?”

Deze vraag is nog steeds zeer relevant: zo belandt in Nederland per jaar ruimt 2 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak. Per persoon is dat ruim 34 kilogram. Nederland heeft zich gecommitteerd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties: in de komende 7 jaar per jaar 1 miljard kilo voedsel minder verspillen. Dat staat gelijk aan een jaar lang voedsel voor 2,7 miljoen mensen.

Projectsamenwerking

Bij deze Flevolandse voedselverspillingsopdracht zijn de gemeente Almere, het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool Almere, Flevo Campus, de organisatie The Waste to Success en Jong Leren Eten Flevoland betrokken. Op 6 december zal er een eindexpositie zijn waar de beste ideeën en ontwerpen van de leerlingen worden gepresenteerd.

Advertentie