Doorwerking thuis
Met het project wordt een grote groep tieners aan het denken gezet over de verspillingsproblematiek. Aan de leerlingen wordt gevraagd om een aantal dagen de voedselverspilling bij hen thuis in kaart te brengen. Daarbij betrekken ze ook de mensen die met hen ‘aan de keukentafel’ zitten, zoals familie en vrienden. Dit levert naast mooie inzichten voor henzelf ook interessante onderzoeksdata op voor lector Esther Veen van Aeres Hogeschool. “We weten vaak nog onvoldoende wat er achter de voordeur gebeurt als het om voedselverspilling gaat.”
“Wat kun jij doen tegen voedselverspilling?”
Deze vraag is nog steeds zeer relevant: zo belandt in Nederland per jaar ruimt 2 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak. Per persoon is dat ruim 34 kilogram. Nederland heeft zich gecommitteerd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties: in de komende 7 jaar per jaar 1 miljard kilo voedsel minder verspillen. Dat staat gelijk aan een jaar lang voedsel voor 2,7 miljoen mensen.
Projectsamenwerking
Bij deze Flevolandse voedselverspillingsopdracht zijn de gemeente Almere, het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool Almere, Flevo Campus, de organisatie The Waste to Success en Jong Leren Eten Flevoland betrokken. Op 6 december zal er een eindexpositie zijn waar de beste ideeën en ontwerpen van de leerlingen worden gepresenteerd.