Regionieuws

Genomineerden Compliment voor een oorlogsmonument 2019 bekend

Op 11 april 2019 reiken provincie Flevoland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury onder voorzitterschap van commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft vandaag de vijf genomineerden voor deze aanmoedigingsprijs bekend gemaakt.

Genomineerden Compliment voor een oorlogsmonument 2019

De genomineerden zijn de Dolfijn in Almere, Het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken in Almere, het Vliegersmonument in Dronten, het Monument voor Geallieerde Vliegers in Marknesse en het Monument voor de Gevallen Urkers op Urk.  

Provincie Flevoland heeft verschillende oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten, waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt. Ook is gekeken naar de manier waarop het beheer en het behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. Omroep Flevoland maakt korte videoportretten van de vijf genomineerden.

 

Uitreiking
Het Compliment voor een oorlogsmonument wordt op 11 april uitgereikt in de Bantsiliek in Bant. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De sculptuur is speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door de beeldend kunstenaar Ninette Koning die tevens deelneemt aan de jury.

Nationale Viering van de Bevrijding
De provincie Flevoland is in 2019 gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. De provincie organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Almere en Bevrijdingsfestival Flevoland een afwisselend programma rondom de 5 mei-lezing door schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger in theater KAF in Almere. In aanloop naar dit evenement vinden in de provincie meerdere activiteiten plaats, waaronder Compliment voor een oorlogsmonument. Voor meer informatie: www.flevoland.nl/bevrijdingsdag.

Advertentie