Regionieuws

Het 8e landschapskunstwerk van Flevoland nu open voor publiek

Op zaterdag 12 oktober overhandigde gedeputeerde Michiel Rijsberman de sleutel van het Monument voor 100 jaar Zuiderzeewet, tevens het 8e landschapskunstwerk van Flevoland, aan wethouder Irene Korting van gemeente Dronten. Voorafgaand aan de sleuteloverdracht plaatsten de kunstenaar Bob Gramsma en kinderen van Dronten een tijdscapsule in het kunstwerk. Het idee is om over 100 jaar de capsule weer te openen bij de viering van 200 jaar Zuiderzeewet.

Opening Riff kunstwerkHet kunstwerk van Bob Gramsma, genaamd Riff, PD#18245, gebruikte de voormalige zuiderzeegrond als mal. Hij maakte een heuvel van zuiderzeegrond. Daarin groef hij een holte waarin in een ingenieuze stalen constructie van stalen balken en bewapening beton werd gestort en gespoten. Daarna werd het kunstwerk ontgraven en de zuiderzeegrond weer verspreid over de polder. Gramsma’s nieuwgevormde landschap dat als een opgegraven archeologische vondst op palen rust, herinnert aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 biedt onderdak aan dieren en mossen. Bezoekers kunnen het trappetje betreden om vanaf boven hun blik te laten dwalen over het oude land bij Elburg en het nieuwe door mensen gemaakte landschap met zijn dijken, wegen en greppels.

Landschapskunst in Flevoland

De provincie Flevoland telt op dit moment negenlandschapskunstwerken: ‘Polderland Garden of Love and Fire’ (Almere), ‘De Groene Kathedraal’ (Almere), ‘Exposure’ (Lelystad), het Robbert Morris Observatorium (Lelystad), ‘Pier + Horizon’ (Noordoostpolder), ‘Sea Level’ (Zeewolde), Aardzee (Zeewolde) en ‘Deltawerk //’ (Marknesse).

Advertentie