Regionieuws

Innovatiefonds bibliotheken heeft vervolg

Afgelopen voorjaar zond Omroep Flevoland de indringende portretserie ‘Hoe gaat het met ons? Flevolanders in coronatijd’ uit. De serie is te bekijken op deze website. Het project is een innovatieve samenwerking tussen Omroep Flevoland, erfgoedpark Batavialand, de Flevolandse bibliotheeksector en krijgt dit najaar een bijzonder vervolg. De portretserie wordt gebruikt voor een digitale verhalentafel, geschiedschrijving en onderzoek. Provincie Flevoland stelt hiervoor € 20.000 beschikbaar uit het Innovatiefonds Bibliotheekfunctie.

Innovatiefonds bibliotheken heeft vervolg

Vervolg innovatieve samenwerking

Vanaf oktober komen de portretten, aangevuld met beeldmateriaal en achtergrondinformatie op www.flevolandsgeheugen.nl. Daarnaast gaat een digitale verhalentafel rondreizen langs bijvoorbeeld bibliotheken, scholen, verzorgingshuizen en overheidsgebouwen.

Verhalen, geschiedschrijving en onderzoek

Rond de digitale tafel kunnen bezoekers met elkaar spreken over de impact van het coronavirus op hun leven. Ook kunnen ze hun verhalen achterlaten. De bibliotheken willen van de verhalentafel een bron maken van debat, dialoog en educatie. Na de rondreis door de provincie krijgt de tafel een plek in Batavialand. Dit museum wil de verhalen gebruiken als mondelinge geschiedschrijving van Flevolanders in coronatijd. Zo wordt het een informatiebron voor onderzoekers.

Hoe gaat het nu en straks met ons?

De serie ‘Hoe gaat het met ons?’ schetst indringende portretten van Flevolanders. Door corona hebben veel mensen te maken met lastige vraagstukken. Hoe zorg je nu bijvoorbeeld voor je chronisch zieke kind? Hoe blijf je als zelfstandig ondernemer overeind? Hoe is het als scholier om geen eindexamen te doen? Onderzoekers van Batavialand zoeken de geportretteerden uit de serie straks - dit najaar - nogmaals op.

Innovatiefonds Bibliotheekfunctie

Het Innovatiefonds Bibliotheekfunctie stimuleert bibliotheken om te vernieuwen en maatschappelijk relevant te blijven. Een deel van het fonds is voor bibliotheken zelf om hun dienstverlening te vernieuwen. De rest is voor projecten van andere partijen die door samenwerking met een Flevolandse bibliotheek innovatie stimuleren.

Subsidie aanvragen

Welzijnsorganisaties, dorpsverenigingen, culturele instellingen, bedrijven, sportverenigingen of andere organisaties die ideeën hebben om samen met de bibliotheek te innoveren, kunnen de subsidiemogelijkheden bekijken in het loket. Aanvragen voor het voorjaar van 2021 kunnen ingediend worden tot 31 oktober 2020.

Advertentie