Regionieuws

Jan Paternotte over Lelystad Airport

Jan Paternotte,lid tweede kamer voor D66 was 1 april telefonisch te gast bij Jan van de Beek in het programma Van de Beek draait door.
Jan Paternotte is woordvoerder luchtvaart voor D66 in de tweede kamer en Jan van de Beek sprak met hem over het besluit van minister Cora van Nieuwenhoven om de opening van het vliegveld Lelystad Airport uit te stellen met een jaar naar 1 november 2021.

Stikstof uitstoot

Rond de in gebruik neming van het vliegveld Lelystad is er al geruime tijd discussie tussen voor en tegenstanders van het vliegveld. De berekeningen die de overheid liet maken over de stikstof uitstoot van de opstijgende en dalende vliegtuigen bevatten een aantal foutieve aannamen

Dit kwam duidelijk naar voren uit de berekeningen die ir.Leon Aldegeest op verzoek van een aantal organisaties op de Veluwe uitvoerde. Een aspect wat duidelijk naar voren kwam was dat de grenswaarde waarbij een natuurvergunning moet worden aangevraagd wordt overschreden. Voor een besluit over de opening kan worden genomen zal er dus een natuurvergunning moeten worden aangevraagd. De aanvraag is inmiddels ingediend.

De gemeente Lelystad heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van de minister. Opening van het vliegveld zou de gemeente Lelystad immers een flinke impuls op economisch gebied hebben gegeven. Zo’n economische impuls zou voor de achterblijvende ontwikkelingen van Lelystad goed zijn.

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol loopt al enige tijd aan tegen de toegestane maximale vliegbewegingen van 550.000. Om Schiphol te ontlasten zodat zij beter kunnen inspelen op hun hub-functie van met name KLM (een transfer luchthaven) is het idee de vakantie vluchten te verplaatsen naar vliegveld Lelystad ,zodat de vrijgekomen vluchtbewegingen kunnen worden benut voor dat doel.

Omdat de Coronacrisis nu een goede inschatting van de luchtvaart na deze crisis onmogelijk maakt is het niet te zeggen hoe de procedure rond de opening van het vliegveld zal verlopen.

Jan Paternotte besluit : “regeren is niet speculeren, dus dat moeten we vooral niet doen”.

Audio fragment(en)

Interview Jan Paternotte 

Foto: Harry Kramer - LOZ

Advertentie