Regionieuws

Kansen voor minder gebruik van gas

Met allerlei soorten besparingen op gasverbruik kan Nederland binnen enkele jaren zonder Russisch gas, zegt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) na een inventarisatie.

Ongeveer de helft van deze maatregelen is volgens de NVDE al binnen een jaar uit te voeren. Het Energieloket Flevoland zet graag op een rij wat je thuis en op de werkvloer kunt doen om minder gas te verbruiken, zonder dat je daar grote investeringen hoeft te doen.
Nederland verbruikt jaarlijks zo'n 40 miljard kuub gas waarvan 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland. De NVDE komt uit op een potentiële besparing van zo'n 10 miljard kuub over vier jaar, waarvan bijna de helft binnen een jaar te realiseren is. 

Kansen voor minder gebruik van gas

Hierbij alvast enkele tips.

Betere cv-instelling en licht uit

Snel resultaat levert het beter instellen van warmte-installaties op. Het gaat dan om de ketel niet te warm te stoken en de verwarming uit te zetten als er niemand is. In het bedrijfsleven, in ziekenhuizen en op scholen is hier volgens de NVDE een "significante" hoeveelheid gas te besparen. Ook zijn er nog altijd veel bedrijven die 's nachts het licht aan laten of in het weekeinde de verwarming aan laten. Het kost bijna geen geld, maar je moet het even regelen. Huishoudens kunnen dit ook doen bij de inregeling van de cv-installaties.
Ook snel te realiseren is massaal overstappen op ledverlichting. Omdat momenteel grofweg de helft van de elektriciteit in Nederland met gascentrales wordt opgewekt, helpt minder stroomverbruik ook.

Beter isoleren

Op de wat langere termijn is er grote winst te halen bij beter isoleren. Dit geldt voor huishoudens, maar ook voor de industrie en kantoorgebouwen. Ook zijn er volgens de NVDE veel mogelijkheden om leidingen beter te isoleren, waardoor warmteverlies wordt beperkt.
Voor huishoudens zijn verschillende subsidies ter stimulering. Bij het Energieloket Flevoland kan je advies vragen voor minder gasverbruik in de woning.

Energieloket Flevoland helpt bij het verduurzamen van jouw woning. Wil je meer weten over woningisolatie, woningverduurzaming zoals zonnepanelen, warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen? Energieloket Flevoland helpt!

Advertentie