Regionieuws

RvS: Gemeenteraad Almere mag regels slagschaduw windpark bijstellen

Het Rijk heeft de gemeenteraad van Almere terecht de mogelijkheid gegeven om bij woningbouw in stadsdeel Oosterwold af te wijken van de regels voor slagschaduw en lichtschittering van windturbines. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die door een omwonende was aangespannen.

Vlakbij Oosterwold zijn onder meer langs de A27 hoge windmolens verrezen. Deze maken onderdeel uit van Windpark Zeewolde. In het rijksinpassingsplan voor dit park is bepaald hoeveel schaduw de draaiende wieken van het windpark op de woningen in het omliggende gebied mogen werpen.

Op plekken die te veel in de schaduw van de molens liggen, waaronder een deel van Oosterwold, mogen op basis van die regels geen woningen worden gebouwd. Maar in mei vorig jaar hebben ministers bepaald dat de Almeerse gemeenteraad anders met de criteria kan omgaan.

RvS: Gemeenteraad mag regels slagschaduw windpark bijstellen

Voorwaarde daarbij was wel dat het windpark geen voorzieningen hoeft te treffen om de molens op bepaalde momenten van de dag stil te zetten, omdat er anders op sommige adressen te veel schaduw zou zijn. Door het bestemmingsplan Oosterwold aan te passen, zou de gemeente woningbouw en windturbines op elkaar willen afstemmen 'door innovatieve voorzieningen tegen slagschaduw'.

Wat zijn de bezwaren van de omwonende?

De omwonende vindt dat het hele gebied Oosterwold anders had moeten worden ingericht dan de bedoeling was, omdat er grote windturbines dicht bij woningen komen. Hij vindt dat het onduidelijk is hoe groot de overlast voor toekomstige inwoners van Almere en Zeewolde zal worden. De bezwaarmaker stelt dat grote windmolens leiden tot grote gezondheidsrisico's voor onwonenden. De ministers zouden daar in hun besluit onvoldoende rekening mee hebben gehouden.

De Raad van State heeft woensdag besloten niet in de bezwaren van de omwonende mee te gaan. Volgens de rechters heeft het Rijk de gemeenteraad alleen de mogelijkheid gegeven om af te wijken van de regels en kan dus ook alleen daar bezwaar tegen worden gemaakt.

De bezwaren van de omwonende richten zich volgens de Raad van State op de manier waarop de gemeenteraad de extra ruimte in de regels zou kunnen gaan gebruiken. Maar hoe de raad dat wil, is op dit moment nog helemaal niet duidelijk.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie