Regionieuws

Spoedeisende hulp Lelystad in nachturen gesloten

Vanaf maandag is de spoedeisende hulp in het Ziekenhuis van Lelystad in de avond- en nachturen gesloten. Dit werd bekend gemaakt door minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
De medische staf kan voldoende personeel en daarmee de kwaliteit van de zorg niet meer waarborgen. Daarom zal de spoedeisende hulp tussen 22.00 uur en 8.00 uur dicht zijn. Patientveiligheid mag niet in het geding komen. Dit is de uitkomst na gespreken met de minister, de medische staf en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Voor spoedhulp moeten de mensen uitwijken naar ziekenhuizen in de regio zoals Almere, Sneek, Zwolle en Heerenveen.  De GGD zet extra ambulances stand by voor de regio Noordoostpolde/Urk en een voor Lelystad.

Patientenstop

Ook zullen er vanaf maandag 5 november geen nieuwe patiënten op de polikliniek worden aangenomen. Hiervoor zullen nauwkeurige afspraken worden gemaakt met omliggende zorgaanbieders waaronder ook het Sint Jansdal en Flevoziekenhuis, zo meld de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Bekende patiënten kunnen vooralsnog wel terecht. Afbouw van de zorg kan pas plaats vinden na akkoord van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op het afbouwplan van de curator. De Nederlandse Zorgautoriteit moet ook vaststellen dat zorgverzekeraars met het afbouwplan de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de zorg kan waarborgen. Ook hier zullen op korte termijn gesprekken over worden gevoerd.

Tot afgelopen vrijdag om 17.00 konden overname kandidaten zich melden. Deze zijn in gesprek met de curaotor. Het streven ligt er om woensdag 7 november eind van de dag een zo concreet mogelijk plan voor duuzaam behoud van basiszorg en acute zorg in Lelystad en omgeving klaar te hebben.

Advertentie