Regionieuws

Suburbia Black Pencil 4 mei 2023 bij Omroep Flevoland op tv

In het kader van de Theater na de Dam slaan Theatergroep Suburbia, Black Pencil en Omroep Flevoland de handen ineen en maken een televisieprogramma over (on)vrijheid, ‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’.

Het programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking, om 20.30 uur.

De inhoud van het televisieprogramma wordt ontwikkeld door Suburbia. Het ensemble Black Pencil maakt en speelt muziek op het thema van leven in (on)vrijheid. De diverse scènes worden op verschillende locaties verfilmd door Omroep Flevoland, zoals op de Poldertoren te Emmeloord, op het dak van het WTC Almere, in Lelystad en op de Knardijk.

Suburbia Black Pencil 4 mei 2023 bij Omroep Flevoland op tv

‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’ wordt een persoonlijk verhaal voor inwoners van de provincie Flevoland. Door verhalen door te geven, kan het historisch besef levend gehouden worden - opdat eenieder ervan doordrongen blijft of raakt dat zoiets verschrikkelijks als De Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren.

“Ik wil een panoramisch beeld bieden van belevenissen uit de oorlog. Over onvrijheid en de vrijheid die komt na de onvrijheid”, aldus artistiek leider van Suburbia, Albert Lubbers. “Een breed scala aan verhalen, tekstfragmenten van schrijvers en gewone burgers tijdens de oorlog, en met muziek die de inhoud muzikaal reflecteert. In het programma komt uiteindelijk alles samen tot een gospel. Gezongen door een groep jonge Almeerse zangers.” Naast gospelzangers Soleil Eijken, Jèrica Sousa Da Luz Páscoa, Tiffany Vicario en Urmie Enting, zal Black Pencil onder andere werk van Monteverdi spelen. Daarnaast zal de Almeerse musicus Noortje Braat een bijzondere uitvoering van de Kaddish van Ravel ten gehore brengen. Zij zal simultaan viool spelen en zingen.

De Almeerse acteur Ali-Ben Horsting en actrices Hanne Arendzen en Lot van Lunteren dragen teksten voor van onder anderen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska en schrijver G.L. Durlacher. Spelers van het Almeerse jongerengezelschap SubSub dragen teksten voor van meisjes die tijdens de oorlog dagboeken bijhielden over hun dagelijkse levens.

David Brouwer, regisseur Omroep Flevoland: "Op deze manier 4 mei herdenken is volkomen nieuw. Op een visuele, cinematografische manier een best wel zwaar onderwerp toegankelijk maken voor een breed publiek. Ik ben blij dat we dit samen met Suburbia en Black Pencil kunnen doen." Met de tv-uitzending wil Omroep Flevoland cultuur letterlijk de huiskamer in brengen. De omroep heeft een langdurige samenwerking met Suburbia om voorstellingen bereikbaar te maken voor een groter publiek via tv-uitzendingen.

‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’ is te zien op 4 mei om 20.30 uur via Omroep Flevoland, ná het volledige herdenkingsprogramma. Meer informatie op www.suburbia.nl, www.blackpencil.org en www.omroepflevoland.nl.

Advertentie