Regionieuws

Verbod op doden haantjes verrast broederij

Pasgeboren haantjes mogen niet meer meteen worden gedood, dat heeft de Tweede Kamer dinsdagavond besloten. Het gaat in heel Nederland om zo'n 40 miljoen pasgeboren haantjes per jaar. Verbeek Broederij in Zeewolde is de grootste uitbroederij van leghennen in Nederland, en het bedrijf is verrast dat de motie is aangenomen.

"Ik denk dat dit ons allemaal wat verrast heeft, inclusief het ministerie", stelt Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) en woordvoerder namens het Zeewoldense Verbeek Broederij. In Nederland worden pasgeboren haantjes gedood, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet geschikt zijn voor de vleesconsumptie. Dat moet stoppen, vindt de SP, en een Kamermeerderheid bleek het eens te zijn met de socialisten.

Heeft tijd nodig
Butijn heeft direct contact gezocht met het ministerie over het verbod. "Het is geen kwestie van niet willen, het is een kwestie van er technisch gewoon nog niet klaar voor zijn. Het heeft ons dan ook verrast dat deze motie aangenomen is, zeker gezien het antwoord van de minister op min of meer dezelfde Kamervragen." Minister Schouten gaf vorige maand in beantwoording op Kamervragen aan nog in gesprek te zijn met de sector over hoe om te gaan met de pasgeboren haantjes. Butijn: "Ze gaf aan dat de sector bezig is met het ontwikkelen van systemen en dat er een mogelijkheid is op het afmesten van haantjes, maar dat het allemaal tijd nodig heeft."

Butijn sluit uit dat het doden van haantjes dit jaar al voor honderd procent te voorkomen is. "Het is een complex traject en er is tijd nodig om het één en ander te ontwikkelen. Dan kun je als Kamer wel moties aannemen, maar daar verandert de wereld niet mee."

Advertentie