Loading...

Vernieuwde plannen Lelystad Airport
Vernieuwde plannen Lelystad Airport

In een brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen van de verkeersverdelingsregel Schiphol – Lelystad verteld minister van Nieuwenhuizen over de nieuwe vervolgstappen die zij wilt nemen.

In december bleek dat de plannen die in juli 2018 gemaakt waren voor de verdeling niet voldeden aan de regelgeving van de EU, zo stelde de Europese Commissie.

Daarin staat onder andere dat het niet mogelijk is om voorkeur te hebben in Lelystad voor het plaatsen van voor vliegtuigmaatschappijen die al vanaf Schiphol vlogen. Ook nieuwkomers moeten een kans krijgen. Aan de hand daarvan moesten plannen worden bijgesteld.

In de nieuwe plannen benoemt zij geen verplichte bestemmingen meer waar op gevlogen moet worden vanaf Lelystad en ook nieuwkomers zijn zoals verplicht wordt gesteld welkom. Wel moet het gaan om vakantievluchten.
Echter staat in de brief, die de minister aan de Tweede Kamer stuurt, wel dat vliegtuigmaatschappijen van vakantievluchten, die van Schiphol naar Lelystad gaan, voorrang krijgen bij de eerste 25 000 te verdelen slots ten opzichte van andere maatschappijen.
Waar eerder ook een bestemmingslijst voor Lelystad Airport was opgenomen wordt deze nu geschrapt. Maatschappijen mogen kiezen waar ze heen vliegen vanaf het vliegveld, maar wel passend binnen de luchthaveninfrastructuur.

De minister zal de komende maanden een onafhankelijke analyse uitvoeren naar de te verwachten verplaatsing van vluchten van Schiphol naar Lelystad op basis van de nieuwe verkeersverdelingsregel. In de brief meldt zij dat zij de Tweede Kamer hier uiterlijk in mei over zal informeren.

Door de Europese Commissie is aangegeven dat de nieuwe commissie zal werken aan een nieuwe slotverordening. Dit gebeurt in de periode 2020-2022. Nederland zal zich binnen de EU inspannen om ervoor te zorgen dat deze aanpassing ertoe leidt dat er meer ruimte ontstaat om nationaal beleid te voeren.

Over de openingsdatum staat in de brief verder niks vermeld.

De gehele brief is te lezen op de website van de Rijksoverheid