Regionieuws

Vragen over uitsluiten Lelylijn van groeifonds

De provincie moet alles op alles zetten om er voor te zorgen dat de Lelylijn alsnog in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Groeifonds. Dat vinden de fracties van CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Flevoland, die er schriftelijke vragen over hebben gesteld.

Het Groeifonds is een pot met geld (20 miljard in totaal) die bedoeld is voor grootschalige projecten in het hele land. De aanvraag voor de Lelylijn werd weliswaar positief beoordeeld door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, maar werd vervolgens afgewezen door het ministerie van Economische Zaken.

De kosten van het project waren niet volledig in beeld gebracht bij de aanvraag. Bovendien was het volgens het ministerie ook “een kwestie van keuzes maken”, omdat er voor veel meer dan 20 miljard aan projectaanvragen was ingediend. Veel projecten op het gebied van openbaar vervoer bevinden zich in de Randstad.


CDA, GroenLinks en PvdD willen nu van het college van Gedeputeerde Staten weten wat er kennelijk ontbrak aan de aanvraag voor de Lelylijn, en of het nog zin heeft om zo’n aanvraag op een later moment opnieuw in te dienen.

“We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen van deze afwijzing,” zegt CDA-fractievoorzitter Chris Schotman. “Dreigt het project nu niet een enorme vertraging op te lopen, of nog erger? Wij vinden dat Flevoland en de andere provincies in het noorden zich maximaal moeten blijven inzetten om dat te voorkomen.”

De Lelylijn is in politiek Den Haag overigens goed ontvangen, aangezien het project in verschillende verkiezingsprogramma’s – waaronder dat van het CDA – is opgenomen.

Lees hier de volledige vragen in PDF
Advertentie