Regionieuws

Weidevogels hebben hulp nodig

Al jaren hebben weidevogels het zwaar in Nederland. Hun biotoop, het boerenland, wordt intensief gebruikt door boeren en daardoor is het voor weidevogels moeilijk om voldoende nakomelingen groot te brengen. We kunnen weidevogels in het voorjaar helpen, door hun nesten actief te beschermen. Daarvoor zoekt Landschapsbeheer Flevoland vrijwilligers.

Landschapsbeheer nest in mandje

Meest voorkomende weidevogel

Ondanks dat het slecht gaat met weidevogels spreken ze nog steeds tot de verbeelding. De grutto, onze nationale vogel, is inmiddels al weer begonnen aan zijn reis naar Nederland. In zuid Spanje worden al grote groepen grutto’s waargenomen, die zich daar vol eten om daarna op reis te gaan naar Nederland. Over een maand zullen ze weer te zien zijn, evenals de kievit. Deze meest voorkomende weidevogel blijft hier zolang het niet vriest. Waar voorheen vooral de grutto genoemd werd als kwetsbare weidevogel, moeten we daar nu ook de kievit en scholekster aan toevoegen. De aantallen van deze weidevogels hollen in Flevoland hard achteruit. Elk nest dat gespaard kan worden tijdens de werkzaamheden op de akkers en weilanden is meegenomen. Om de nesten te vinden is wel enige kennis nodig, vandaar dat Landschapsbeheer ook dit voorjaar weer een cursus organiseert.

De cursus weidevogelbescherming bestaat uit 3 avonden. Daar leer je veel over de verschillende weidevogels, hoe je hun nesten vindt en markeert zodat legsels worden ontzien bij de noodzakelijke bewerkingen van het land.

Na het volgen van de cursus doen we een beroep op je vrije tijd om ook daadwerkelijk het veld in te gaan om samen met de boer invulling te geven aan weidevogelbescherming. Goed ter been zijn is een voorwaarde, want je loopt veelal over onbewerkt boerenland. De cursus is 6, 13 en 20 februari ’s avonds in Bant. Aanmelden kan bij Landschapsbeheer Flevoland 0320 294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertentie