Regionieuws

Weidevogelvrijwilligers gezocht!

De vogelstand op het platteland neemt zienderogen af. Minder bloemen in of langs de rand van de wei (én in de berm) zorgt ervoor dat het aantal insecten sterk terugloopt. Dus is er steeds minder voedsel te vinden voor veel vogels in het buitengebied. De grootschalige en intensieve landbouw, ruim vertegenwoordigd in Flevoland, maakt het leven van vogels door hun manier van bedrijfsvoering moeilijk. Desondanks zijn er veel boeren die de vogels een warm hart toe dragen.

“Met name weidevogels spreken nog altijd tot de verbeelding, boeren en loonwerkers gaan daar in de broedfase toch nog erg zuinig mee om” vertelt Jan NageL van Landschapsbeheer Flevoland. “Een nestje wordt ‘koste wat kost’ gespaard blijven tijdens de werkzaamheden. Daar hoef je boeren niet echt voor te motiveren, dat vinden de meesten heel normaal. En gelukkig maar.

Alleen is het vinden van deze weidevogelnesten niet iets waar boeren heel goed in zijn. Daarom is het mooi om te zien dat er veel vrijwilligers zijn die boeren daarbij helpen. Deze vrijwilligers zoeken de nesten, de boeren sparen ze vervolgens bij bewerkingen op het land.
Maar we kunnen nog wel wat mensen gebruiken die deze nesten in het voorjaar kunnen opsporen” roept Jan op. “Je moet hiervoor wel goed ter been zijn, want je loopt in het voorjaar over ruw bouwland. En van eind maart tot begin juni moet je tijd hebben om een paar keer per week op pad te gaan om de weidevogels een handje te helpen. Als het je leuk lijkt om je steentje bij te dragen en je in dit ‘profiel’ past, dan ben je van harte welkom op de cursus weidevogelbescherming.

De cursus wordt op 7, 14 en 21 maart ‘s avonds in Bant gegeven. Hier leren we je de verschillende soorten weidevogels herkennen en hoe je hun nesten vindt. Maar ook staan we stil bij wat boeren allemaal doen in het voorjaar en hoe je nesten nu daadwerkelijk beschermt” besluit Jan.

Aanmelden kan bij Landschapsbeheer Flevoland, door te bellen met Jan Nagel 0320 294934 of een mail te sturen naar nagel @ landschapsbeheer.net.

Weidevogelvrijwilligers gezocht!
Advertentie