Regionieuws

Windpark Zeewolde bouwt eigen aansluiting hoogspanningsnet

Het grootste windparkproject op land: Windpark Zeewolde (WPZ) bouwt zijn eigen aansluiting op het hoogspanningsnet. WPZ heeft hiervoor een contract afgesloten met ABB. De bouw van het transformatorstation vindt plaats nog vòòr de financiering van het windpark rond is. “Dit is vrij uniek”, zegt Algemeen directeur van WPZ Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “Het toont het lef van de boerengemeenschap die het project is begonnen en hun vertrouwen in de realisatie van het windpark.” De eerste levering van energie is gepland in het najaar van 2020.

Het transformatorstation verbindt de toekomstige nieuwe windturbines met het hoogspanningsnet van TenneT. De investering van enkele tientallen miljoenen euro’s voor het transformatorstation wordt door de boerengemeenschap opgebracht. Daarmee spreken de boeren vertrouwen uit naar de ontwikkeling van het windpark.

Dit najaar start de bouw van het transformatorstation. In 2020 kunnen de eerste windturbines energie gaan leveren. Mogelijk worden er in de toekomst ook andere windparken en zonneparken op het transformatorstation aangesloten.

Windpark Zeewolde toont lef en bouwt eigen aansluiting hoogspanningsnet
Advertentie