Wat bespreken we in de Flevolandse Woonagenda?
Woningmarktonderzoeken
Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de woonwensen van de huidige en toekomstige inwoners van Flevoland hebben we onderzoek uitgevoerd. Er is onderzocht in welke mate de woonwensen zijn gerealiseerd (wat is er gebouwd en wie wonen er wel en niet) en wat de woonwensen in de toekomst zijn. Ook hebben we ons hierbij laten inspireren door de gemeentelijke woonvisies. Zo bouwen we samen kennis op om de Flevolandse woonkwaliteit aan te laten sluiten bij de wensen van woningzoekenden.
Samenwerking bij woonvraagstukken die over de gemeentegrenzen heen gaan
De provincie richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen de gemeenten. De gemeenten vragen in het bijzonder aandacht voor:
- Thuis wonen met zorg, tenzij dat niet meer kan
- Duurzaamheid
- Verbeteren huisvesting arbeidsmigranten
- Proeftuin van wooninnovaties
Flevoland bouwt voor Nederland (100.000 woningen en Deltaplan)
Tegelijk met de ontwikkeling van de Flevolandse woonagenda werkt de provincie aan de vraag vanuit de Tweede Kamer om 100.000 woningen in Flevoland te kunnen bouwen (motie Koerhuis over 100.000 woningen en moties Amhaouch en Terpstra over Deltaplan Noordelijk Nederland). De invloed van deze ruimtelijke opgave op Flevoland is groot en vraagt meer dan alleen het bouwen van huizen. In het programma Flevoland bouwt voor Nederland werkt de provincie aan een integrale ruimtelijke ontwikkeling waarbij ‘wonen’ een van de invalshoeken is. De Flevolandse woonagenda geeft met hulp van de woningmarktonderzoeken en agendapunten, kwalitatieve input voor de bouw van deze 100.000 woningen.
Proces
Op 19 mei 2021 bespreekt Provinciale Staten de Flevolandse woonagenda in een beeldvormende sessie. Op basis van de input van Provinciale Staten wordt de woonagenda verder uitgewerkt en volgt een oordeelsvormende ronde. Afhankelijk van de afstemming met o.a. gemeenten kan Provinciale Staten in de herfst een besluit nemen.