Sport

Inspirerend verhaal Monique Kalkman tijdens Sportcafé

Aan de hand van twee rake spreuken nam Monique Kalkman sport(bestuurd)ers uit Zeewolde donderdagavond mee door haar sportcarrière. ‘De kunst is niet om greep te krijgen op wat je overkomt, maar wat je overkomt te gebruiken.’ En: ‘Door sport leer je beter om te gaan met tegenslagen en door tegenslagen word je een betere sporter!’

Monique Kalkman had van jongs af aan de droom om topsporter te worden, maar kreeg op haar veertiende na een tumor een dwarslaesie. “In eerste instantie dacht ik niet eens aan de dagelijkse dingen, maar mijn eerste gedachte was: ‘Mijn droom is weg.’ Tennis was haar lust en haar leven en toen het rolstoeltennis beginjaren tachtig kwam overwaaien uit Amerika zette Kalkman alles op alles om daar de beste in te worden. En dat lukte.

Inspirerend verhaal Monique Kalkman tijdens Sportcafé

Ze werd liefst drie keer paralympisch kampioene en vier keer wereldkampioene.

In Sportcafé Het Baken in Zeewolde hield Kalkman donderdagavond een inspirerend verhaal over passie en veerkracht. Ondanks de grote tegenslag die zij heeft gekend, bleef ze dankbaar voor wat ze had en hield ze scherp wat ze wilde, vertelde ze. De boodschap die zij had richting de sportbestuurders: “Met bijvoorbeeld corona, teruglopende sportparticipatie en stijgende energieprijzen hebben jullie ook te maken (gehad) met tegenslagen, maar blijf kijken ook naar de mogelijkheden. Kijk waar de mogelijkheden liggen om met andere sportverbinding te verbinden.”

Sportverenigingen kampen hoofdzakelijk met dezelfde problemen, weet ook Sybrigje Westerhof. Samen met Jan van de Bovenkamp gaf zij meer informatie over SportZ. “Wij zijn gestart als begeleidingsgroep die zich ervoor inzet dat de plannen uit het lokaal sportakkoord ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Maar het lokaal sportakkoord is iets tijdelijks, dus we wilden graag alle kennis en kunde die we verzamelen blijvend inzetten.”

SportZ wil “drempels wegnemen” en zorgen dat “welzijn, gezondheid en vitaliteit op een goed peil zijn”. Als ‘tussenpersoon’ tussen sportverenigingen en de gemeente denkt SportZ mee, verdeelt zij subsidies en kijkt zij naar mogelijkheden om op frequente basis zogeheten Sportcafé-avonden te organiseren.

Advertentie