Sport

NK Karting: De Leeuw eerste dagwinnaar

Jenson de Leeuw eerste dagwinnaar in nieuwe klasse ID Engines Junior: “Het is mijn droom om ooit de 24 uur van Le Mans te winnen” 

De nieuwe klasse ID Engines Junior beleefde afgelopen weekend zijn NK-debuut op de kartbaan in Strijen. Het eerste weekend in het NK van Chrono Karting leverde een zeer solide dagoverwinning op voor Jenson de Leeuw. De 14-jarige karter uit Zeewolde won de eerste race met volle overtuiging, verdedigde de koppositie goed in de tweede race en kwam in de derde race als tweede over de finish.  

NK Karting: De Leeuw eerste dagwinnaar

De Leeuw genoot van het rijden in de nieuwe klasse. “We reden hiervoor in de RK1 en wilden graag doorstromen. De mensen bij de Kartacademy kennen we goed, we vinden de 4takt leuk en daarom hebben we voor de ID Engines Junior gekozen. Het is een nieuwe uitdaging, want de ID Engine heeft veel meer power dan de RK1. Het gaat net even wat harder en het is een groot en competitief veld. In het eerste jaar zit het direct helemaal vol. Dat is echt geweldig.” 

Direct vanaf het begin liet De Leeuw zien wat hij waard was. “Ik won met een enorm gat naar de nummer twee. 6,7 seconden voorsprong. In eerste instantie had ik dat niet in de gaten, maar toen ik dat gat zag, wist ik dat het goed zat en dat ik de race op safe uit kon rijden. In race 2 was het aan het begin heel close, maar kon ik uiteindelijk toch nog wat uitlopen. In de derde race hadden we de bandenspanning net even verkeerd. Ik werd ingehaald en daarna kon ik door goed verdedigen niet meer terug inhalen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de race safe op de tweede plaats uit te rijden. Dan wist ik zeker dat de dagoverwinning binnen zou zijn.” 

Die tactische keuze had hij vooraf al besproken met zijn moeder Elke. “We doen het karten altijd met zijn drieën. Mijn vader sleutelt, mijn moeder geeft de tactieken door en ik rij. Een dreamteam. In de derde race besloot ik om op safe naar de tweede plaats te rijden, maar dat ik vooraf al met mijn moeder besproken. Ik wil kampioen worden en dan moet je safe rijden en punten pakken. Als het even kan, wil ik natuurlijk wel alle races winnen.” 

Het eerste weekend van de ID Engines Junior verliep zeer goed voor de familie De Leeuw. “Op vrijdag zagen we al dat het allemaal dicht bij elkaar zit”, vertelt Jenson. “Dat is geweldig. Ik heb echt genoten van dit weekend en veel dingen geleerd. Ook over de motor en hoe alles werkt. Voor iedereen is alles nieuw, dat maakt het ook spannend, maar het is super goed gegaan en daar zijn we blij mee.” 

Het NK gaat begin september verder met het tweede weekend in Venray. “Dat zal voor de motor niet anders zijn dan hier in Strijen, we gaan ons best doen en proberen uiteraard weer te winnen”, aldus De Leeuw die een leeuw op zijn helm en overall heeft staan. De coureur deelt dezelfde voornaam als de wereldkampioen in de Formule 1 van 2009 Jenson Button. “Hij is lang mijn voorbeeld geweest en ik wilde lange tijd zoals hij worden, maar nu wil ik liever de kant van het endurance racen op. Ik rij liever de 24 uur van Le Mans dan in de Formule 1. Mijn droom was altijd om met Porsche de 24 uur van Le Mans te winnen en dat is nog steeds het doel.” 

Moeder Elke was trots op de uitgevoerde tactiek van haar zoon. “Vanaf vrijdag wisten we al dat we in de top reden. Eigenlijk kon er niet zo veel misgaan, maar het moet natuurlijk nog wel op zondag gebeuren. Jenson reed het hele weekend al snelle tijden. Het hoofddoel is kampioen worden en met het oog daarop hebben we de afspraak gemaakt dat we beter punten kunnen pakken dan risico nemen met het gevolg dat je naast de baan kan komen te staan. Jenson weet ook dat hij tegen hele ervaren jongens rijdt. Die kunnen hem zo maar een keer laten staan. Dat hebben we wel besproken. Pak die dagoverwinning, zorg dat je tweede wordt en dan heb je mooie punten bij elkaar gesprokkeld. Al zie ik hem natuurlijk ook liever eerste worden.” 

Jenson de Leeuw wil via deze weg zijn sponsoren bedanken en dat zijn: 
Cafetaria Twilight
A27 Expo Tapijt
Kart Centrum Lelystad
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign  
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply 
De Leeuw Event Support 
Hessel en Aletta

foto's Bas Kaligis

Advertentie