weer

Geen witte kerst

Hallo allemaal! Het zal veel mensen niet verbazen dat 2023 vanaf vandaag de boeken ingaat als het natste jaar ooit. In Zeewolde viel al meer dan 1200 mm regen! Hoe ziet de laatste week van 2023 er verder uit? Voor de mensen die op een witte Kerst hadden gehoopt, heb ik in ieder geval slecht nieuws.

Vannacht heeft het lange tijd geregend. De regen trekt vanochtend naar het oosten weg, maar vanmiddag zorgt een nieuwe storing voor opnieuw een aantal uur regen. De wind waait vrij krachtig vanuit het west-zuidwesten, met windstoten tot 70 km/u. De temperatuur loopt op naar een absurde waarde van 13°C, wat ruim het dubbele is van de 6°C die normaal is voor de tijd van het jaar. Tijdens de kerstnacht loopt de temperatuur niet verder terug dan 10°C (normaal is 1°C)!

Maandag, 1e kerstdag, houdt dezelfde storing ons nog steeds in zijn greep. In de ochtend zal het in eerste instantie nog zo goed als droog zijn, maar in de middag en avond regent het (in totaal 15-20 mm). Het kwik loopt op tot 12°C, nog steeds 6°C warmer dan normaal. De zuidwestenwind is overdag matig en wordt ’s avonds vrij krachtig (3-5 Bft). In de avond kunnen windstoten oplopen tot 75 km/u.

weer vooruitzicht tm 29 december
de vooruitzichten tm 29 december

Dinsdag, 2e kerstdag, wacht ons zowaar een droge dag (misschien een heel lichte bui mogelijk). De maximumtemperatuur van 11°C halen we al in de nacht naar dinsdag, in de middag ligt het kwik rond 9°C. In de ochtend laat de zon zich ook zien, in de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. De wind draait naar het westen, is eerst nog vrij krachtig, maar neemt geleidelijk af overdag.

Woensdag trekt er een nieuw groot regengebied over Zeewolde, waardoor het een groot deel van de dag regent. Achter de storing draait de wind naar het zuiden (3-5 Bft). De temperatuur stijgt tot 10°C.

Donderdag verloopt met 9°C iets minder warm. Verspreid over de dag trekken een aantal buien over Zeewolde, maar tussendoor kan de zon zich ook nog laten zien. Er staat veel wind vanuit het zuidwesten, met kans op windstoten tot 85 km/u (wel onzeker op deze termijn).

Ook op vrijdag lijkt het niet droog te blijven. Bewolking overheerst en het regent van tijd tot tijd. Het wordt ongeveer 8°C. Dit alles bij een afzwakkende wind die naar het westen draait.

Als we verder kijken naar de laatste twee dagen van 2023, zien we dat de temperatuur zakt naar een graad of 7. Ook in het nieuwe jaar waait de wind uit het zuidwesten tot westen. Hier hoort een wisselvallig weerbeeld bij, met regen, maar ook af en toe zon. Ik wens jullie allemaal hele fijne kerstdagen! Tot volgende week!