Zeewolde

Educatief programma 75 jaar vrijheid

Marina van Arendonk, Cultuurmakelaar van Zeewolde was in de uitzending bij WWW@Zondagmorgen op 26 januari.

Zij vertelde over het programma wat ze met scholen gaan doen dit jaar. Dit jaar is het thema 75 jaar vrijheid. Een programma voor alle klassen in de basisscholen en ook voor het voortgezet onderwijs. Met diverse kunstenaars en organisaties is een programma samengesteld wat gaat over vrijheid, over bij jezelf blijven en dit in combinatie met toneel, muziek en creatieve activiteiten. Dit is ook gecombineerd met het educatieprogramma van Culturele Haven.

Gedichtenwedstrijd

Vanaf 30 januari is er een gedichtenwedstrijd. Deze wordt om 15.00 uur geopend in de bibliotheek van Zeewolde door dichter Aartje Kabbedijk.

Het Thema is Toekomst is nu. Aartje Kabbedijk zal in februari en maart iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in de Flevomeerbibliotheek aanwezig zijn om kinderen en volwassenen te ondersteunen bij het maken van gedichten. Daarnaast is de dichter Hein Walter uit Almere regelmatig in de scholen van Zeewolde te vinden om bovenbouwgroepen les te geven en te inspireren om vrije gedichten te maken rondom dit thema. Beide dichters nemen zitting in de deskundige jury, evenals Mannes Schoppink, welbekend om zijn vaardige en humorvolle schrijfstijl en liefde voor poëzie.

Meer over de wedstrijd kunt u hier lezen

31 maart sluit de wedstrijd

De gedichten zullen ook gedeeld worden rondom de activiteiten van 4 en 5 mei

Fotowedstrijd

Vanaf eerste week van Januari is er een fotowedstijd gaande. In samen met stichting QEM organiseert Stichting de Verbeelding een fotowedstrijd met als thema “75 jaar VRIJHEID”. Hoe zie jij vrijheid in Zeewolde NU, welk beeld past daarbij? Hoe kun je dat in een foto vangen?

Iedereen uit Zeewolde mag meedoen, jong en oud, amateur en professional. De beste 20 foto’s zullen worden afgedrukt op het formaat 120 x 80 cm. Deze worden van 16 maart tot eind september 2020 geëxposeerd in paviljoen De Verbeelding in Zeewolde. Een deskundige jury, bestaande uit Rob van den Broek, Max Wolters, Jeannette van der Linde en wethouder Egge Jan de Jonge, beoordeelt de inzendingen op originaliteit, fototechniek en -kwaliteit.

De afdruk is na afloop van de expositie tevens de prijs voor de 20 winnaars.

Lees meer over de wedstrijd hier

Koppeling met ouderen

Onlosmakelijk verbonden met Vrijheid zijn de ouderen in Zeewolde, die destijds ergens anders in het land woonde. Verhalen die gekoesterd moeten worden en die de jeugd ook graag wil horen. Dit bleek ook uit het bezoek van de Jeugdraad aan de cultuurmakelaar afgelopen week.

“Waar was jij in 1945” is het thema wat wordt uitgezet in samenwerking met de Levant.

Het idee is om leerlingen van de Levant in gesprek te laten gaan met senioren die de oorlog hebben meegemaakt. Dit zou dan geïntegreerd kunnen worden met het programma van de Regionale Veteranendag die op 20 juni georganiseerd wordt.

Stichting Zeewolde Werelddorp

Eens in de 4 jaar is er een actie voor Stichting Zeewolde Werelddorp. Deze valt ook in 2020. Alle scholen van Zeewolde doen mee aan deze actie. Alle scholen zullen de vlag gaan hijsen van Stichting Zeewolde Werelddorp. Vliegtuigwrakken Fotopuzzeltocht wordt in het kader van deze actie

Er wordt voor de kinderen een verkorte route gefietst. Kinderen bouwen een herdenkingsmonument op een van die plekken. Op 22 april wordt dit monument daar geplaatst.

Oproep voor handjes en sponsoring

Meehelpen aan dit bijzondere programma? Dat kan uiteraard. Op de website van www.verbeeldingenco.nl en www.verbeeldingzeewolde.nl staat meer informatie en kan er ook contact worden gezocht met Cultuurmakelaar Marina van Arendonk.

Ook voor sponsoring kan er contact worden gezocht.

Educatief programma 75 jaar vrijheid
Advertentie