Politiek

‘Hart van Zeewoldenaren op de goede plaats’

Het bericht dat het college van Zeewolde het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg wil heropenen, is volgens Tamara Baas (ChristenUnie) niet los te zien van de ervaringen uit de vorige periode. De fractievoorzitter vindt dat er ruimte moet zijn voor asielzoekers.

“Het zou mooi zijn als het Rijk meer locaties blijvend open houdt, ook als de toeloop wat minder is.” De Zeewolder locatie aan de Bosruiterweg werd in 2018 gesloten. “Ik weet nog dat veel mensen het heel jammer vonden dat die dicht moest.” Want de periode dat daar asielzoekers zaten, is “heel succesvol geweest”, kan Baas zich nog goed herinneren.

“Het hart van de Zeewoldenaren zit over het algemeen op de goede plaats”, vindt ze.

‘Hart van Zeewoldenaren op de goede plaats’

“Men is van harte bereid om mensen in nood te helpen. Wat voor nood dat dan ook is; je zag het bij corona, je zag het met de Oekraïners….. Dat is echt het dorpsgevoel; er zijn mensen die onze hulp nodig hebben en dan gaan we die helpen. Dat vind ik iets heel moois. En ik denk dat we die kracht van de samenleving weer goed kunnen gebruiken bij deze uitdaging.”

Baas vraagt zich alleen wel af of de specifieke wens om gezinnen te huisvesten, stand kan houden. "Ik kan het begrijpen omdat we daar ervaring mee hebben (in 2015 werd diezelfde voorwaarde gesteld en toen werd deze vanuit Den Haag gehonoreerd, red.), maar ik vraag me wel af of je die gezien de huidige situatie vol kunt houden. We moeten er gewoon voor zorgen dat asielzoekers netjes worden opgevangen."

Advertentie