De VVD vindt dat “ook na de afronding van de Polderwijk huizen gebouwd moeten worden zodat iedereen in onze gemeente kan (blijven) wonen” en daarbij gekeken zou kunnen worden naar “de Knardijk, het G-gebied en Zuid”. Een zogenaamde ‘grote tweede kern’ (Oosterwold) ziet de VVD niet zozeer als probleem. “Er zijn vele gemeenten met meerdere kernen in Flevoland, bijvoorbeeld de NOP. Er zullen tegen die tijd vast ook raadsleden uit Oosterwold gaan komen.”
Voor de ChristenUnie is “groei geen doel op zich”. De partij roept in herinneringen dat er “tussen de 1.000 en 2.000 woningen” gepland staan ten noorden van de Polderwijk en “voordat dat gerealiseerd is, zijn we zeker tien jaar verder”. ‘Oosterwold’ noemde de nieuwe fractievoorzitter Tamara Baas eerder in het radioprogramma Zeewolde Kiest al “een interessant experiment”.
Het CDA stelt dat “Zeewolde best kan groeien zonder het verlies van de karakteristieken van ons dorp” en heeft een voorkeur voor “Zuid”. De partij wil “stoppen met Oosterwold in de huidige opzet”, want zij vindt stadslandbouw verspilling van kostbare landbouwgrond en ook de organische groei met landbouwbedrijven en woningen kort op elkaar zien wij niet als de beste optie”. Dat is volgens de plaatselijke christendemocraten “het concentreren van woningen in buurtschappen en daartussen landbouwbedrijven”.
D66 vindt dat “historie bewaard en gemaakt moet worden in de pioniersgeest waarmee het dorp is opgebouwd”. Op de vraag welke gebieden volgens de partij de komende jaren zouden moeten worden bestemd voor woningbouw, laat D66 zich nog niet in de kaarten kijken: “Wij wachten nog op de uitkomst van het onderzoek, waarbij wij destijds niet bij voorbaat gebieden hebben uitgesloten. Wel hebben wij daar onze voorkeuren over.” D66 merkt wel op: “Als er in het bos gebouwd gaat worden, dan is het in het bos en niet in plaats van het bos.” Oosterwold vindt zij “nog niet zozeer een kern, maar een uniek woongebied”.
Actief Zeewolde meent dat er “een frisse wind” door Zeewolde moet, “zodat groei, vernieuwing en initiatieven weer kansen krijgen”. De nieuwe partij is voorstander van bouwen met behoud van het groen. “Wie door de buitenwijken van de Veluwe rijdt of fietst ziet dat dit prachtig kan.” Actief Zeewolde vindt “de uitbreiding van ons dorp met de voltooiing van de Polderwijk daar gereed”, is van mening dat “benutting van voor woningbouw bestemde gebieden bittere noodzaak is om het oorspronkelijke ontwerp van het dorp - de groene en ruime beleving die Zeewolde kenmerkt - te herstellen” en zegt dat Oosterwold “zomaar een tweede kern zou kunnen worden en daar zijn wij geen voorstander van”. Actief Zeewolde ziet “voordelen in een grenscorrectie”, maar “een onderzoek over de pro’s en contra’s van bouw in Oosterwold door Zeewolde is wat ons betreft eerst op zijn plaats”.
De uitgebreide antwoorden van de diverse partijen zijn hier te lezen.
De gemeente Zeewolde heeft eerder al laten onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van elf mogelijke woningbouwlocaties.